Potrivit unui recent studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Kansas, citat de Daily Mail, creierul omului din Neanderthalul pare să se asemene uimitor de mult cu cel al oamenilor din ziua de astăzi, întrucât acum 500.000 de ani acesta a devenit dreptaci, ceea ce ar fi un semn al dezvoltării funcţiei limbajului.
Cercetătorul David Frayer a explicat că “noi suntem astăzi dreptaci pentru că partea stângă a creierului nostru controlează partea dreaptă a corpului”, adăugând că partea stângă a creierului şi “este locul unde limbajul este procesat”.
„Acesta este un amănunt important pentru că ne indică faptul că creierul lor (n.r. oamenilor din Neanderthal) funcţiona ca al nostru, şi probabil că aveau o anumită capacitate de a folosi limbajul”, spune omul de ştiinţă.
Până acum, cercetătorii au găsit dovezi că oamenii din Neanderthal erau dreptaci analizând uneltele folosite de aceştia, oasele lor, dar şi formele primitive de artă, descoperite în caverne.
Potrivit celor mai recente descoperiri, o dovadă s-ar găsi şi în analiza danturii omului primitiv, întrucât oamenii care au trăit acum 500.000 de ani îşi foloseau dinţii şi mâinile pentru a procesa pieile de animale.
„Fosilele sunt extrem de asemănătoare celor ale oamenilor din zilele noastre, pentru că noi folosim în principal mâna dreaptă şi la fel făceau şi ei”, a declarat Fryer.
Studiul a fost publicat pe data de 14 aprilie în jurnalul ştiinţific Laterality.