Profesorul Adrian Streinu-Cercel, despre sfârșitul pandemiei: „Avem un semnal când se termină”

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, despre sfârșitul pandemiei: Avem un semnal când se termină
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre finalul pandemiei de coronavirus și a specificat că există un semnal pentru sfârșitul acesteia.

Potrivit medicului, există un semnal când se termină pandemia, pentru că au început să apară celelalte virusuri, mai exact, au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri.

Au început să apară virusurile gripale

„Avem un semnal când se termină, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate, adică au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri. Au început să apară virusurile gripale. Deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel, pentru DCMedical.

Medicul a mai adăugat și faptul că „Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere al posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică. De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%”.

Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin

Cât despre cazul Omicron, în cazul SARS-Cov-2, medicul consideră că nu putem să vorbim de imunitate de turmă. „Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma”, susține acesta.

De asemenea, este în discuție și tema despre o nouă variantă de vaccin care să cuprindă și Omicron din punct de vedere structural, iar astfel „lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!”, a mai adăugat medicul Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, în luna februarie,  directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel, a declarat că este rezonabil să considerăm că ne apropiem de sfârșitul pandemiei de COVID-19. Există „o șansă de 80% ca, pe măsură ce omicron evoluează să vedem din ce în ce mai puțini viruși virulenți”, a declarat Bancel pentru CNBC într-un interviu publicat miercuri. Dar el a avertizat că există încă o șansă de 20% ca un alt scenariu să apară care implică o mutație „mai virulentă decât omicron”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`