Profesorii conducători de doctorate scapă de răspundere în cazul lucrărilor plagiate: Doctoranzii rămân singurii responsabili

Profesorii conducători de doctorate scapă de răspundere în cazul lucrărilor plagiate: Doctoranzii rămân singurii responsabili
Ligia Deca, ministrul Educației. Inquam Photos / Octav Ganea

Noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, publicat luni în Monitorul Oficial, prevede că „studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”. Astfel, din normele oficiale a dispărut prevederea potrivit căreia conducătorii de doctorat poartă, alături de doctoranzi, răspunderea în cazul doctoratelor plagiate și, în general, pentru respectarea standardelor de calitate și etică, informează Edupedu.ro.

Conducătorii de doctorate nu mai răspund în cazul lucrărilor plagiate

Noul Ordin introduce o prevedere generală, inclusă în noua Lege a învățământului superior, potrivit căreia conducătorul de doctorat are obligația „să asigure îndrumarea științifică, profesională și deontologică a fiecărui student-doctorand” și „să depună toate diligențele în ceea ce privește verificarea conformității tezelor de doctorat în raport cu cerințele specifice unei creații originale”.

Regulamentul face trimitere și la Legea învățământului superior (199/2023), care prevede doar că: „(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale”.

Edupedu.ro precizează că răspunderea conducătorilor de doctorate în cazul lucrărilor plagiate figura în vechea Lege a educației, unde printre sancțiuni era trecută chiar „retragerea calității de conducător de doctorat”, precum și în proiectul inițial al acestui Regulament. Din forma finală a Regulamentului, care a fost luni publicată în Monitorul Oficial, această răspundere a fost eliminată.

Ministerul Educației schimbă regulamentele în secret

Edupedu.ro mai explică faptul că, potrivit Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Educației era obligat să ofere toate documentele necesare despre această schimbare.

Numai că pe site-ul Ministerului Educației marți, 23 ianuarie, nu apărea nicio informație privind modul în care a fost făcută această schimbare referitoare la conducătorii de doctorate. Subiectul nu apare nici în minuta dezbaterii publice, nici pe lista principalelor elemente de noutate prezentate de Minister.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`