Produsul care distruge organismul în timpul postului. Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic

Publicat: 13 12. 2024, 09:52
Sursa Foto: Facebook/ Mihaela Bilic

Postul Crăciunului a început de pe data de 14 noiembrie, tine 40 de zile, astfel că ultima zi de post este pe 24 decembrie. Această perioadă presupune evitarea consumului unor produse, precum carnea, lactatele, ouăle și derivate din acestea. Totuși, medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă limitarea unui alt produs, foarte des utilizat în timpul postului.

Produsul care ar trebui eliminat

Nutriționistul a explicat că eliminarea uleiului este la fel de importantă precum eliminarea cărnii, ouălor și lactatelor, conform Cancan.

„Nu știu dacă au fost nutriționiști de față atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline.

Dacă aveți curiozitatea să vedeți cât de rare sunt dezlegările la ulei și vin din timpul postului veți fi uimiți. Este de asemenea interesant că uleiul și vinul au fost puse în aceeași categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puțin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete și humus, pateu vegetal, cartofi prăjiți, șnițel de soia, produse de patiserie și de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este)”, scria specialista în nutriție, în urmă cu ceva vreme.

Recomandările nutriționistului

Mihaela Bilic a oferit și câteva recomandări pentru cei care țin post și a dat unele exemple de mâncăruri delicioase care ar trebui încercate în această perioadă.

„Ce mai rămâne? Greu de zis: ciorbe și mâncăruri de legume (gătite fară ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut). Atenție și la salate, fără ulei nu se prea poate, iar semințele și oleaginoasele (nuci, alune, migdale) au 40% ulei.

Departe de mine dorința de a fi cârcotașă, dar decât să ținem post mâncând pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ținem deloc. Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, adică fără grăsime. Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul. Și da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier și de cocos”, a mai scris Mihaela Bilic pe Facebook.