Viaţa în România este din ce în ce mai scumpă. Scumpiri au fost înregistrate la mai multe categorii de produse și servicii, dar mai ales la serviciile de curierat, unde prețurile au crescut cu aproape 20% în ultimul an, precum și la mâncare și detergenți. Nu o arată doar cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, ci românii o simt pe pielea lor. Noile măsuri fiscale nu vin nici el în sprijinul cetățenilor, ci vor alimenta lanțul de scumpiri, spun economiştii.
În decembrie, scumpirile au rămas la acelaşi nivel cu luna precedentă, fiind înregistrată o rată de inflație de 5,1%. Pentru întregul an 2024, rata inflației a fost de 5,6%, serviciile fiind cele care pun cea mai mare presiune pe aceasta. Media scumpirilor a fost de 7%, iar serviciile de curierat au fost „campioane” la creșterea prețurilor. Pentru fiecare colet trimis, taxa percepută de firmele de curierat este cu 18% mai mare, potrivit Observator News.
Principala cauză e legată de creșterea prețurilor la combustibil, în medie cu 10% în ultimul an.
„Ne impactează scumpirea carburanţilor. Deşi investim constant şi masiv în flota electrică, în continuare preponderent flota este compusă din maşini care merg pe combustibil tradiţional. Am încercat să ţinem creşterile sub control”, a declarat Adriana Manu, reprezentant companie de curierat.
Pentru un colet cu o greutate între 5 și 10 kilograme pe care îl trimitem prin Poşta Română, de exemplu, prețul este acum 24 de lei.
„Combustibilul, alimente, servicii, curentul şi aşa mai departe. Sunt nişte costuri destul de mari. Salariul a şi crescut, dar totuşi scumpirile sunt un pic mai mari”, a declarat un român.
„Se resimte în buzunarul fiecăruia. Că orice bănuţ are o valoare. Şi pâinea fără sare s-a scumpit”, a spus un altul.
Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Dintre produsele alimentare, cel mai mult a crescut preţul margarinei, cu 17% în ultimul an. Fructele proaspete sunt mai scumpe cu 14%, iar legumele, cu 11%. Pe partea de mărfuri nealimentare, în topul scumpirilor rămân detergenţii, unde preţurile sunt mai mari cu 12%. Nici viciile nu au scăpat de sucmpiri, iar prețul acesta s-a majorat cu 10%.
Ieftiniri sunt doar la câteva alimente de bază, însă prea mici pentru a compensa toate celelalte scumpiri, de până în 10%.
„Inflaţia este o taxă ascunsă, pe care foarte greu o poţi explica oamenilor, pentru care nu găseşti vinovaţi direct. Şi este o taxă adăugată la taxa din anul anterior. Creşte pe nevăzute, dar creşte constant şi sărăceşte pe cei care sunt cu venituri foarte scăzute. Rămâne cea mai mare din UE. Şi asta arată că în interiorul ţării există în continuare dezechilibre macroeconomice importante care generează această inflaţie”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie.
Va mai dura până va lua sfârșit lungul lanț de scumpiri, mai ales în contextul noilor măsuri fiscale anunţate. Abia spre finalul anului, BNR prognozează o inflaţia de 3,5%.