Produsele româneşti ar putea fi recunoscute mai uşor / Un nou logo ar urma să apară pe alimentele din țara noastră
Un proiect legislativ prevede ca alimentele românești să fie etichetate cu un logo care ar urma să ofere o mai mare credibilitate produselor fabricate și ambalate în țara noastră. Proiectul îi bucură mai ales pe producători, ținând cont că mâncăm multe alimente aduse din import, relatează Observatornews.ro.
Un nou logo ar urma să apară pe produsele din România
„De Origine România” – Așa se traduce noul logo care ar urma să fie pus pe produse începând de anul viitor. Eticheta ne-ar putea oferi o mai mare încredere în produsele românești atunci când mergem la cumpărături.
„Normal şi normal ar fi cea mai corectă pentru ca lumea să mănânce şi mai sănătos, să nu mai mâncăm carne de afară, cum ar fi în supermarket-uri, numai carne din Spania. Un logo ar fi super ideal pentru toată lumea şi cred că ar fi mai convenabil”, spune Geta Stan, producător de produse româneşti.
Nu orice produs românesc poate avea eticheta pe ambalaje
Nu orice produs românesc poate avea eticheta pe ambalaje. Principala condiție este ca animalele să fie crescute într-un mediu natural.
În ceea ce priveşte alimentele prelucrate, producătorii pot folosi şi ingrediente din străinătate, însă procentul nu trebuie să fie mai mare de 25%. Specialiștii din Industria Alimentară consideră propunerea ca fiind una benefică atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, potrivit sursei citate.
Cine va suporta cheltuielile
Ministerul Agriculturii va fi instituţia care va asigura fondurile necesare, tocmai pentru ca producătorii să nu suporte cheltuielile de etichetare.
„Suntem într-o competiţie pe o piaţă unică europeană, în care producătorul local trebuie să încerce să fie încurajat să eticheteze pentru că materiile prime provenite din România, cumva fac ca şi consumatorul să prefere produsele autohtone. Din păcate, România nu are nicio schemă de certificare voluntară pe produse de calitate”, spune Emil Dumitru, iniţiator proiect.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului în toamna acestui an, iar mai apoi în Camera Deputaților.