Produsele din România primesc o etichetă nouă. Ce semnificație va avea „DOR”

Produsele din România primesc o etichetă nouă. Ce semnificație va avea „DOR
Foto simbol: Pixabey

Astăzi a fost adoptată o lege care introduce eticheta DOR (De Origine România”) pentru promovarea alimentelor autohtone. Producătorii pot aplica optional eticheta, dar trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru a obține dreptul de a o utiliza.

O nouă etichetă pe produsele din România

Logo-ul DOR poate fi atribuit unui cozonac doar în cazul în care făina utilizată provine exclusiv din cereale românești, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute în țara noastră. De asemenea, este obligatoriu ca nucile să fie de origine românească. Stafidele, zahărul sau esenţele, dacă nu sunt autohtone, nu pot fi folosite în proporţie mai mare de 25%, scrie Observator News.

La începutul anului viitor, ar trebui să vedem primele produse marcate cu sigla DOR. Până atunci, cei interesați să utilizeze logo-ul pe produsele lor trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru a obține un certificat în acest sens.

Materia primă trebuie să aibă origine românescă

E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft, spune Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

În ultima perioadă, au fost propuse mai multe proiecte privind semnalarea originii produselor alimentare. În aprilie, premierul actual a susținut etichetarea cu tricolor a produselor românești. Un proiect similar a fost adoptat în mai, iar în iunie s-a discutat despre etichetarea cărnii românești. De asemenea, a fost introdusă o etichetă pentru alimentele ce conțin insecte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`