O modificare legislativă cerută de ANSVSA a intrat în vigoare. Produsele antiparazitare de uz veterinar nu vor mai fi luate la liber din farmaciile de profil, asta după ce mai multe persoane le foloseascu pentru a spăla copiii sau pentru a scăpa de puricii din casă.
Astfel, produsele antiparazitare vor putea fi luate doar din depozite, cu rețetă, de fermieri sau medici, pentru ca oamenii simpli să nu mai aibă acces la ele, conform știrileprotv.
„Cetățeanul simplu nu le va mai putea cumpăra, doar veterinarul, din depozite farmaceutice”, a spus director DSV Iași.
Farmaciile de profil au 90 de zile la dispoziție pentru a scăpa de stocuri, iar cine va continua să vândă astfel de substanțe riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar închiderea activității timp de un an.
Decizia vine după ce multe tragedii s-au produs doar în acest an. În februarie, o femeie din județul Iași a pierdut o fetiță de 3 ani, iar cea de 5 ani a scăpat de moarte ca prin urechile acului. Părinții au stropit prin casă cu o soluție pentru deparazitat oile pentru că au vrut să scape de purici. Doar că nu știau la ce pericole se expun.
Dar, nu este singurul caz. Doar în Iași, la cel mai mare spital pediatric din Moldova, au fost internați zeci de copii anul acesta, având stări de râu după ce părinții au stropit prin casă cu soluții de uz veterinar. Au fost și cazuri în care părinții au spălat copii pe cap sau corp cu substanțe antiparazitare.
Faptul care a dus la aceste tragedii este educația precară a părinților. Aceștia nu știu care sunt riscurile și nu au informațiile necesare.
„Explicația pentru utilizarea acestor substanțe este următoarea: educația precară a persoanelor care folosesc astfel de substanțe, lipsa de informații necesare, mai ales cu privire la consecințele cu privire la sănătatea personală”, a declarat un sociolog.
Produsele pentru deparazitarea animalelor au concentrații mari de substanțe toxice care afectează grav sănătatea oamenilor și pot duce chiar la deces.