Produsele care nu se mai vând la liber în farmaciile de profil. Decizia luată după ce s-au produs mai multe tragedii

Produsele care nu se mai vând la liber în farmaciile de profil. Decizia luată după ce s-au produs mai multe tragedii
Sursa Foto: Freepik @aleksandarlittlewolf

O modificare legislativă cerută de ANSVSA a intrat în vigoare. Produsele antiparazitare de uz veterinar nu vor mai fi luate la liber din farmaciile de profil, asta după ce mai multe persoane le foloseascu pentru a spăla copiii sau pentru a scăpa de puricii din casă.

Cine va avea acces la substanțele antiparazitare

Astfel, produsele antiparazitare vor putea fi luate doar din depozite, cu rețetă, de fermieri sau medici, pentru ca oamenii simpli să nu mai aibă acces la ele, conform știrileprotv.

„Cetățeanul simplu nu le va mai putea cumpăra, doar veterinarul, din depozite farmaceutice”, a spus director DSV Iași.

Farmaciile de profil au 90 de zile la dispoziție pentru a scăpa de stocuri, iar cine va continua să vândă astfel de substanțe riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar închiderea activității timp de un an.

Zeci de copiii au suferit din cauza substanțelor deparazitare

Decizia vine după ce multe tragedii s-au produs doar în acest an. În februarie, o femeie din județul Iași a pierdut o fetiță de 3 ani, iar cea de 5 ani a scăpat de moarte ca prin urechile acului. Părinții au stropit prin casă cu o soluție pentru deparazitat oile pentru că au vrut să scape de purici. Doar că nu știau la ce pericole se expun.

Dar, nu este singurul caz. Doar în Iași, la cel mai mare spital pediatric din Moldova, au fost internați zeci de copii anul acesta, având stări de râu după ce părinții au stropit prin casă cu soluții de uz veterinar. Au fost și cazuri în care părinții au spălat copii pe cap sau corp cu substanțe antiparazitare.

Faptul care a dus la aceste tragedii este educația precară a părinților. Aceștia nu știu care sunt riscurile și nu au informațiile necesare.

„Explicația pentru utilizarea acestor substanțe este următoarea: educația precară a persoanelor care folosesc astfel de substanțe, lipsa de informații necesare, mai ales cu privire la consecințele cu privire la sănătatea personală”, a declarat un sociolog.

Produsele pentru deparazitarea animalelor au concentrații mari de substanțe toxice care afectează grav sănătatea oamenilor și pot duce chiar la deces.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:18 - Marcel Ciolacu, întrebat despre deficit: Nu este o catatrofă, mai ales că 84% sunt bani puși în investiții; 2025-2026 e cea mai mare provocare în ceea ce privește investițiile pentru România (VIDEO)
22:12 - „E un mediu plăcut, în care vii cu drag”. În ce afacere a investit Ionuț 10.000 de euro
22:01 - Câți bani a plătit o turistă la o cafenea din Paris. Reacția internauților
21:51 - Marcel Ciolacu, de părere că informațiile privind miniterenul de golf de la vila de protocol din Neptun a Președintelui trebuie descretizate: „Vorbim de bani publici și este normal să știm cum s-au cheltuit” (VIDEO)
21:43 - Marcel Ciolacu a dezvăluit care este filmul său preferat, pe care îl recomandă și românilor: „Sunt de modă veche”
21:34 - 11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ
21:31 - Ciocolata Dubai, produsă în România. Desertul care a devenit viral pe rețelele de socializare
21:19 - Despărțirea momentului. Mario Fresh și Alexia Eram și-au spus „adio”. Dezvăluiri despre separarea celor doi, în noua piesă a artistului
21:16 - Lucian Lungoci (PSD), despre Mircea Geoană: Pozează în povestea asta de independent și luptă împotriva partidelor politice, când el este, de fapt, produs politic (VIDEO)
21:14 - Boris Johnson a găsit un microfon ascuns în baie după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu, susține fostul premier britanic în noua sa carte