Medicii trag un semnal îngrijorător de alarmă în privința unor produse „de post“ pe care românii le găsesc din plin pe rafturile magazinelor. Unele dintre acestea au nenumărați aditivi nocivi care pot devein adevărate bombe pentru sănătate.
Nutriționiștii recomandă înlocuirea acestor produse cu multe legume şi fructe proaspete! Chiar dacă postul reprezintă Specialiștii ne îndemnăsă renunțăm la numeroasele tipuri de pateuri vegetale, pline de chimicale.
“Regimul acesta este sănătos şi pentru noi, oamenii sănătoşi, pentru toată lumea e bine să ţină post, dar ar trebui să consume produse naturale. Mai sunt acele brânzeturi vegetale, care au de asemenea E-uri, chimicale, numai porcării. Postul era cu alimente pe care le aveam din grădina noastră, nu pateu vegetal, pateu nu ştiu de care. Postul se consideră o detoxifiere a organismului. După o perioadă atât de lungă în care nici mişcare n-am făcut şi am mâncat carne de porc şi ce am mai avut noi pe la garniţă, urmează această perioadă în care să consumăm cât mai multe fructe şi legume, şi dacă se poate cât mai puţin procesate termic, să-şi păstreze proprietăţile“, sfătuieşte medicul primar Diana Stuparu.
O altă greşeală pe care o facem, şi nu doar în post, spune medicul, este aceea că nu consumăm suficiente lichide. „Deshidratarea este o problemă foarte importantă, pentru că nu mai bem apă. Când spun lichide, nu spun sucuri carbo-gazoase, spun apă, spun ceaiuri neîndulcite. Încă ceva, foarte important – bătrânii bolnavi şi copiii pot să nu ţină post, acesta este contraindicat la pacienţii bolnavi şi la copii. Altfel, consumând cât mai multe crudităţi şi, dacă se poate, gătite cât mai puţin, ne vom bucura doar de beneficii. Produsele procesate sunt pline de E-uri, dubioase, nici nu ştii ce pun înăuntru, şi cum există din ce în ce mai puţin control asupra produselor ambalate, cum fiecare scrie ce vrea pe etichetă… Eu spun NU pateuri vegetale, brânză vegetală şi toate prostiile astea. Pateul vegetal – care are numai E-uri, numai chimicale – n-aduce niciun nutrient adevărat pentru organism, şi ne suprasolicită şi ficatul şi rinichii ca să metabolizăm aşa ceva“, a conchis medicul.