Producătorii români de țuică și pălincă ar putea primi o finanțare de la Guvern. Cum ar putea valorifica țara noastră producția de prune
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat că producătorii români de țuică și pălincă ar putea primi finanțare de la Guvern pentru a deschide mici fabrici, dotate cu utilaje moderne de procesare.
Prin acest mod, s-ar valorifica producția de prune a României, care ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană și pe locul patru în lume. Cu toate acestea, producția de pălincă și țuică „premium” este slabă în țara noastră, iar o astfel de sticlă ar putea ajunge și la 2000 de euro.
Pălincă după o rețetă de 100 de ani
În localitatea Medieșu Aurit, din județul Satu Mare, se produce pălincă după o rețetă veche de 100 de ani, atât din prune, cât și din cireșe amare.
În legătură cu modul în care se savurează bătutura, producătorii spun că, spre deosebire de țuică, care se bea sub formă de shot, pălinca se savurează și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată.
„De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine”, a declarat Silviu Zetea, antreprenor, potrivit stirileprotv.ro.
„Un produs triplu distilat, din cireșe amare, stă la maturare de mai bine de 17 ani, ce-i conferă o valoare foarte mare. Conținutul etichetei suflat în aur și forma sticlei și cutia de lemn în care vine ambalată dau o valoare în plus”, a adăugat antreprenorul Tanita Groza-Zetea, vorbind despre pălinca „premium” al cărui preț poate ajunge și la 2000 de euro.
„Se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății”
Românii sunt obișnuiți să producă țuica și pălinca acasă pentru consum propriu sau comerț la negru, de aceea Ministerul Agriculturii are în vedere finanțarea acestora.
„Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății”, a declarat Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020, România a importat cu 43% mai multe băuturi spirtoase decât în anul precedent.