Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) consideră că taxa clawback este un nonsens fiscal şi economic, iar 60% din aceasta nu ar trebui suportată de producătorii de medicamente generice.
„Astfel, 20% din taxă reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa şi frauda scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezintă venituri realizate de terţi şi TVA şi 10% revin cheltuielilor de finanţare şi asigurare, pentru că banii sunt încasaţi de producători la 360 de zile iar taxa trebuie plătită trimestrial”, se precizează în comunicatul emis marți de APMGR, citat de Mediafax.
Asociația arată și că sumele sunt cu 60 la sută mai ridicate decât ar trebui să fie și reprezintă peste 30 la sută din cifra de afaceri. „Un calcul simplu arată că, în aceste condiţii, zeci de
medicamente, în special cele cu preţuri sub 10 lei, creează pierderi, fiind comercializate la un preţ mai mic decât costurile de fabricaţie. Situaţia este serios agravată recent şi de devalorizarea accelerată a leului – preţurile medicamentelor fiind îngheţate la un curs euro/leu de 4,26.”
Constrângerile au fost prezentate Ministerului Sănătății în mai multe rânduri, însă APMRG consideră că ministerul nu este dispus la un „dialog real și onest” despre această problemă și nu este înțelegător față de gravitatea situației.
Preşedintele APMGR mai spune că, în cazul producătorilor români, care plătesc taxe şi impozite către stat şi crează peste 8.000 locuri de muncă în economie, situaţia ia o întorsătură de-a dreptul absurdă, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback.