Procurorul șef al DNA, despre înființarea SIIJ: „O insultă pentru majoritatea procurorilor și judecătorilor”
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a lansat critici dure la adresaSecţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Potrivit acestuia, înfiinţarea Secției a fost „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor.
Ce spune procurorul șef al DNA despre SIIJ
„La momentul înfiinţării acestei secţii a fost primit aviz negativ de la CSM în două rânduri. De asemenea, în Adunările generale, care sunt reprezentative pentru judecători şi procurori, s-a votat într-o proporţie covârşitoare pentru desfiinţarea acestei secţii în toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toţi procurorii şi peste 75% dintre judecători. Acum aveţi pe masă un aviz negativ din partea CSM, dar, dacă detaliaţi voturile, constataţi că majoritatea au fost pentru desfiinţare, dar solicitau unele garanţii”, a explicat Bologa la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.
El a spus că, în cazul desfiinţării acestei secţii, DNA este pregătită să preia anchetele.
„Eu am venit să vă asigur în numele DNA că, în momentul în care se va desfiinţa această secţie şi competenţa va reveni Parchetelor, exact ca înainte de înfiinţarea acestei secţii, DNA va încerca şi va reuşi să facă anchete profesioniste şi echidistante şi cu echilibru în ceea ce priveşte anchetarea procurorilor şi judecătorilor pentru fapte de corupţie. Apariţia acestei secţii a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pentru cei cinstiţi şi oneşti şi nu a fost necesară.
A fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor, dar, în acelaşi timp, înfiinţarea secţiei a dus la o lipsă de eficienţă totală în combaterea fenomenului infracţional redus în rândul magistraţilor”, a adăugat Crin Bologa.
Procurorul General, critici dure la adresa SIIJ
Procurorul general Gabriela Scutea a afirmat, joi, la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor privind desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că aceasta este „departe” de a le asigura oamenilor un acces eficient la justiţie
„În calitatea pe care o îndeplinesc, respectiv de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii şi ca reprezentat al Ministerului Public, am exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea SIIJ, motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale, pentru că, de fapt, nu a fost atât o măsură de organizare, cât o măsură derogatorie de competenţă.
Modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului şi exercitarea atribuţiilor în conformitate cu Codul de procedură penală sunt limitate într-o secţie, inclusiv dispoziţiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizării ierarhice consacrate de Constituţie şi de Legea 304 a Ministerului Public”, a afirmat Scutea la dezbaterile privind proiectul de desfiinţare a Secției speciale.