Procurorul General îndeamnă românii să nu mai închidă ochii la încălcarea legii. Gabriela Scutea: Corupția mică face posibilă marea corupție

Procurorul General îndeamnă românii să nu mai închidă ochii la încălcarea legii. Gabriela Scutea: Corupția mică face posibilă marea corupție
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a transmis duminică un mesaj în care s-a referit la principalele probleme cu care se confruntă societatea noastră. Scutea a precizat că fenomenul corupției este puternic răspândit, iar când vine vorba de domeniul Sănătății, acesta ajunge să afecteze însăși siguranța națională. Ea i-a lăudat pe români pentru că au ieșit în stradă în ultimii ani în apărarea Justiției, dar consideră că ar trebui să fie mai vigilenți în ceea ce privește corupția și să nu mai închidă ochii, indiferent cât de nesemnificative li se par anumite acte. Procurorul General a mai remarcat faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de violență în familie, de multe ori victimele refuzând să depună plângere pentru că nu au încredere în autorități. Din acest motiv, Scutea a ținut să pună accent pe protecția cu adevărat eficientă a victimelor. Nici infracțiunile asupra Mediului nu au fost ignorate de Gabriela Scutea în mesajul său. Duminică este sărbătorită Ziua Justiției.

Gabriela Scutea: Epidemia de coronavirus, o provocare și pentru sistemul judiciar

Scutea a susținut că sistemul judiciar din România a trecut printr-una dintre cele mai dificile perioade, odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus și declararea stării de urgență.

Numărul de dosare având ca obiect anumite infracțiuni, specifice acestui context, a crescut semnificativ. Totuși, sistemul judiciar în ansamblul său a reușit să demonstreze o capacitate de adaptare și de reacție rapide.

Procurorul General al României consideră că provocările generate de epidemie nu s-au terminat, prin urmare a ținut să îi încurajeze pe toți procurorii, mai ales pe cei aflați la început de drum.

Procurorul General, despre atacurile la Justiție și fenomenul corupției

Gabriela Scutea a susținut apoi că, după ani de asalt asupra Justiției și încercări repetate de ciuntire a legislației, a venit momentul reconstrucției și dezvoltării în Ministerul Public: „Procurorii au fost expuși ani la rând unor atacuri sistematice și directe, menite să aducă atingere independenței lor și, din această perspectivă, apreciez că predecesorii mei au avut o misiune extrem de grea. Cred însă că, dacă anii anteriori au fost caracterizați de rezistența în fața asaltului asupra justiției, prin încercările repetate de ciuntire a legislației, acum este momentul pentru reconstrucție și dezvoltare în Ministerul Public”.

Scutea a remarcat, însă, și o parte bună în acești ultimi ani de atac susținut la adresa Justiției: cultura civică s-a consolidat, cetățenii ieșind în stradă pentru apărarea statului de drept.

„Acum este timpul însă pentru afirmarea vigilenței civice la un alt nivel, cel individual. Corupția se menține pentru că este îngăduită de fiecare dată când cineva ”închide ochii” la o încălcare a legii”, a continuat ea.

Potrivit Gabrielei Scutea, corupția afectează mai multe domenii ale societății, dar când vine vorba de Sănătate, se poate spune că aceasta afectează însăși securitatea națională.

„Corupția nu este un fenomen care afectează doar unele domenii, însă atunci când vorbim despre corupția din sistemul de sănătate, apreciez că ea poate fi considerată că afectează siguranța națională. Intervenția procurorilor în descoperirea și instrumentarea acestor infracțiuni este eficientă, însă rezultatul depinde în bună măsură de creșterea gradului de conștientizare la nivelul societății a realității că faptele de mică corupție, aparent neînsemnate și cauționabile într-o accepțiune comună, fac posibilă marea corupție”, a subliniat Procurorul General.

Scutea, despre infracțiunile contra Mediului

Gabriela Scutea a mai precizat că niciun cetățean de bun simț al României nu-și dorește să trăiască într-un mediu poluat sau ca teritoriul României să se transforme într-o groapă de gunoi.

Prin urmare, a susținut ea, infracțiunile contra Mediului trebuie combătute cu fermitate.

„Pentru ca generațiile următoare să se mai poată bucura de mediul în care trăiesc, acest fenomen trebuie combătut cu fermitate, de aceea trebuie considerat un domeniu prioritar vizat de activitatea de urmărire penală”, a mai transmis procurorul.

Gabriela Scutea: Sunt tot mai multe cazuri de violență în familie. Protecția victimelor trebuie asigurată cu eficiență maximă

Procurorul General al României a mai precizat că a remarcat „creșterea îngrijorătoare a infracțiunilor de violență în familie îndreptate în special împotriva femeii și a copiilor”.

Scutea a explicat faptul că violențele în familie reprezintă o problemă socială gravă și adesea ascunsă, care poate cauza traume psihologice și fizice sistematice.

Ea a admis că multe dintre victime refuză să depună plângere, pentru că nu au încredere în autorități. Scutea a insistat, în acest context, că protecția victimelor trebuie asigurată cu eficiență maximă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale