Procurorul general, Augustin Lazăr, a ‘FUGIT’ din țară, în plin scandal pe justiție după raportul MCV

Publicat: 15 11. 2018, 17:27

Procurorul general Augustin Lazăr participă, în Italia, la un workshop organizat de UNESCO.

Tema evenimentului este combaterea traficuluiilicit de bunuri culturale, fiind efectuată şi o vizită la Direcţia Naţională Antimafia şi Antiterorism.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, în perioada 12 – 15 noiembrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Augustin Lazăr, participă, la invitația UNESCO, la workshop-ul cu tema “Combaterea traficului ilicit de bunuri culturale”, organizat la Roma. Evenimentul se adresează autorităților din România și Moldova și reprezintă o oportunitate pentru participanți de a-și dezvolta cunoștințele din domenii asociate prevenirii și combaterii traficului ilicit de bunuri culturale, precum restituirea bunurilor culturale, măsuri de prevenire și reducerea riscurilor etc.

Procurorul general al PÎCCJ, care a fost șeful delegației române, a susținut o prezentare pe tema protecției patrimoniului cultural din perspectiva expertizei autorităților naționale în acest domeniu. De asemenea, domnul Augustin Lazăr a detaliat aspecte privind legislația specifică și a expus un studiu de caz, facilitând astfel schimbul de bune practici între autoritățile italiene, române și moldovene.

În cursul zilei de 13 noiembrie 2018, procurorul general al PÎCCJ a avut o întrevedere cu domnul Riccardo Fuzio, procurorul general al Curții de Casație Italiene. Discuțiile au vizat cooperarea judiciară româno-italiană, aspecte referitoare la parchetul european, colaborarea dintre cele două parchete generale, inclusiv în contextul unor evenimente care vor avea loc în perioada când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

În data de 14 noiembrie 2018, delegația română a efectuat o vizită la Direcția Națională Antimafia și Antiterorism, unde s-a întâlnit cu domnul Federico Cafiero de Raho, procurorul național antimafia. Temele abordate în cursul întâlnirii au vizat cooperarea româno-italiană în domeniul combaterii criminalității organizate, măsurile asiguratorii și importanța recuperării bunurilor în cadrul procedurilor penale.

În cadrul întrevederilor cu procurorul general al Curții de Casație Italiene și cu procurorul national antimafia s-a agreat consolidarea cooperării şi organizarea pe viitor a unor întrevederi de lucru între magistrații italieni și români.