Procurorii, reacții ferme după încă un amendament controversat adus Legilor Justiției. Șeful DNA: Suntem surprinși și revoltați

Procurorii, reacții ferme după încă un amendament controversat adus Legilor Justiției. Șeful DNA: Suntem surprinși și revoltați
Crin Bologa, fostul șef DNA. Sursă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crin Bologa, șeful DNA, Gabriela Scutea, procurorul general al României, și procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critică amendamentul adoptat miercuri la Legile Justiției, care prevede ca la conducerea Parchetului General să poată fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător.

Amendamentul a fost propus de Ibram Iusein de la grupul minorităților și adoptat pe repede-înainte de PSD și PNL.

Șeful DNA, reacție la amendamentul-surpriză la Legile Justiției: Suntem revoltați

Crin Bologa a susținut, pentru HotNews, că la ședința comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiției au participat și el, procurorul general, șeful DIICOT și președinta Curții Supreme, fiind toți „suprinși și revoltați”.

Șeful DNA și-a manifestat speranța că amendamentul va fi înlăturat sau modificat astfel încât numai un procuror în funcție să poată fi numit procuror general al României.

„Într-adevăr, trebuie să aibă 15 ani vechime, conform legii, cum este și acum, dar la data numirii în funcția de procuror general este esențial să fii procuror, pentru că în Constituție se prevede că Ministerul Public funcționează prin procurori în cadrul parchetelor”, a explicat Bologa, pentru HotNews.

Șeful DNA a mai susținut că, în opinia sa, acest amendament e cu dedicație: „Eu cred că este un amendament intuitu personae, adică cineva s-a gândit la o anumită persoană, judecător, pe care o consideră potrivită să fie procuror general al României. Da, este un amendament cu dedicație”.

„Sper că va fi înlăturat pentru că procurorii sunt foarte uniți când este vorba despre nerespectarea Constituție.În afară de Constituție, există și principiul separării carierelor, introdus la solicitarea judecătorilor, care a început să fie încălcat însă”, a mai spus Bologa.

„Am fost surprinși toți de acolo și suntem în continuare surprinși și revoltați”, a mai precizat șeful DNA.

Ce spun procurorul general și cei din Secția pentru procurori a CSM

Și procurorii din Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) atrag atenția asupra necesității de a fi respectată separația carierelor: „Subliniem că, în acord cu recomandările M.C.V., ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor susţinut de întreg corpul magistraţilor, selecţia candidaţilor în vederea numirii procurorilor în funcţiile înalte trebuie să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori”.

Și aceștia și-au expirmat speranța că amendamentul la lege nu va fi păstrat.

La rândul său, procurorul general Gabriela Scutea s-a referit la separația carierelor, dar a atras atenția și asupra prevederilor constituționale în pericol de a fi încălcate: „Constituția în art.131 alin.2 prevede în mod expres că Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori constituiți în parchete, o astfel de modificare ridicând semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce privește conformitatea cu prevederile constituționale. (…) Votul s-a dat fără o prezentare a rațiunii amendamentului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`