Dan Voiculescu a preluat fraudulos Institutul de Cercetări Alimentare, susţin procurorii Anticorupţie, şi susţin acest lucru în dosar cu dovezi. Peste două zile, Curtea de Apel Bucureşti reia dezbaterile în acest dosar, în care fondatorul PC a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani.
Preluarea ICA a început încă din anul 1991 şi s-a încheiat în 2005, potrivit DNA.
Într-o primă fază, au fost preluate clădirile ICA şi au fost construite altele noi pe terenul institutului prin asocierea ICA/Grivco şi Crescent într-o societatea nouă, Bioprod. Voiculescu controla atât Crescent, cât şi Grivco, iar imobilele au fost extrem de subevaluate, spun procurorii.
Au fost apoi preluate terenurile de sub clădiri, prin aceeaşi reţetă a subevaluării.
Într-o a treia fază, a fost privatizat ICA, iar un rol important l-au avut membrii PC înfiinţat şi condus de Dan Voiculescu, care făceau parte din conducerea Institutului.
Voiculescu a plătit pentru acţiunile societăţii 104.000 euro deşi valoarea lor erau de peste 7 milioane euro.
În final, Dan Voiculescu a devenit acţionar majoritar. După acest episod, el a transmis acţiunile ICA fiicelor sale, iar, în acest fel, spun procurorii, Dan Voiculescu a spălat acţiunile Institutului.
„Probele administrate în cauză au demonstrat că, practic, inculpatul V.D. şi ceilalţi inculpaţi au urmărit un scop comun care s-a şi realizat prin adjudecarea pachetului de acţiuni de către SC G. SA la un preţ derizoriu, ca urmare a subevaluării cu intenţie de către ceilalţi inculpaţi”, arată Tribunalul București.
Peste două zile, Curtea de Apel Bucureşti reia dezbaterile în acest dosar.
Procurorii DNA şi judecătorul Tribunalului Bucureşti spun că Dan Voiculescu este vinovat de spălare de bani deoarece ştia că activele ICA au fost subevaluate în mod voit, şi că licitaţia a fost trucată.
Dan Voiculescu a respins acuzaţia de spălare de bani.