Procurorii DNA verifică dacă generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat controlul judiciar, se arată în motivarea judecătorului Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel București. Iugan a dispus, definitiv, că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă trebuie să rămână sub control judiciar, dar pot părăsi țara, însă nu au voie să iasă în afara UE.
Judecătorul a mai susținut în motivare că, după mai bine de șase luni de anchetă, implicarea generalului Coldea în presupusul trafic de influență pentru afaceristul Cătălin Hideg nu e lămurită încă de procurorul de caz, informează G4Media.
În ședința de judecată din 14 noiembrie, procurorul de caz a spus că există o suspiciune de încălcare a controlului judiciar. Mai precis, martorul-denunțător Cătălin Hideg ar fi fost abordat de o persoană și rămâne de lămurit dacă aceasta a fost trimisă de inculpați la Hideg. Coldea și Dumbravă nu au voie să facă acest lucru deoarece controlul judiciar le interzice să ia legătura cu martorul-denunțător prin orice forme, direct sau indirect.
„Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai, care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (procurorul – n.r.) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.
Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar și nu o solicitare de înlocuire cu o măsură preventivă mai gravă.
Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024.
Surse judiciare au declarat pentru G4Media că Mihai Guțanu a fost președinte al PNȚCD Sector 6 (2009), fost șef Birou Turism în Primăria Capitalei (2012), iar acum e șef serviciu la Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”. El și Hideg s-ar fi înregistrat reciproc când Hideg ar fi afirmat că îi pare rău că a formulat acuzații penale și că ar fi fost încurajat de oameni influenți care l-au abandonat. Coldea însuși a sesizat procurorul de caz despre existența acestei filmări.
Potrivit motivării judecătorului Iugan, procurorul l-a audiat pe Mihai Guțanu și a dispus percheziția informatică a telefoanelor sale.
Judecătorul Andrei Iugan mai scrie în motivare că implicarea lui Florian Coldea în presupusul trafic de influență pentru rezolvarea problemelor judiciare ale afaceristului Cătălin Hideg nu a fost încă lămurită de procuror, deși ancheta durează deja de peste șase luni.
„Chiar dacă la acest moment nu se poate proba traficul de influență cu prilejul respectivei interacțiuni (întâlnirea din 29 iulie 2023 de la restaurantul Aqva Pool din Pipera dintre Coldea și Hideg – n.r.), există posibilitatea ca infracțiunea să se fi realizat de către Coldea Florian prin intermediul lui Bogdan Neidoni și Dan Tocaci sau prin intermediul lui Dumitru Dumbravă (chestiune care însă va trebui lămurită de procuror)”, susține judecătorul Andrei Iugan.
În aceste condiții, devine esențială proba dispusă de procuror privind percheziția informatică a telefoanelor lui Dan Tocaci, fost membru în CA al Romprest și intermediar al presupusului trafic de influență. De altfel, judecătorul motivează menținerea controlului judiciar pe cauțiune față de generali și prin necesitatea administrării de noi probe de către procuror, printre care percheziția informatică a dispozitivelor electronice ale lui Tocaci.