Procurorii DNA au trimis în judecată nume importante într-un dosar penal disjuns din Gala Bute

Publicat: 05 01. 2018, 18:09

Omul de afaceri Adrian Gărdean, administrator al S.C. Termogaz Company S.A, alături de Miron-Dorel Gărdean, fost acţionar majoritat al aceleaşi companii, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită într-un dosar penal disjuns din dosarul Gala Bute în care Elena Udrea a fost deja condamnată pe fond la 6 ani de închisoare.

Cei doi sunt acuzaţi că în 2010 i-ar fi promis şi transmis ministrului Dezvoltării de la acea vreme, în speţă Elena Udrea, mai multe foloase materiale în schimbul asigurării finanţării la timp a unor contracte încheiate de Termogaz Company cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".

În schimb, procurorii au transmis că au clasat cercetările pentru două fapte de dare de mită care îl priveau pe Miron Lupulescu.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GARDEAN ADRIAN,administrator de fapt al S.C. Termogaz Company S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
GARDEAN MIRON-DOREL, la data faptei, acționar majoritar și administrator al S.C. Termogaz Company S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Prezentul dosar a fost disjuns din cauza mediatizată princomunicatul nr 748/VIII/3 din data de 21 aprilie 2015 (Trimitere dosar corupție finanțare gală de box și altele)în care s-a efectuat urmărire penală cu privire la infracțiunile corelative de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit în prezentul dosar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpații Gardean Adrian și Gardean Miron Dorel au promis și transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, Udrea Elena Gabriela, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.
Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Lungu Ștefan, consilierul personal al ministrului, în baza unei înțelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Gardean Adrian și Lungu Ștefan, la care a achiesat ulterior și Gardean Miron Dorel.
Ca urmare acestei înțelegeri, la datele de 24 august 2010 și 20 decembrie 2010, cei doi inculpați au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăți, către o societate controlată de Lungu Ștefan, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia.
Suma plătită cu titlul de foloase necuvenite reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului către unitățile administrativ teritoriale Cavnic și Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. Termogaz Company S.A.

Față de Lupulescu Miron s-a dispus clasarea pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara.