Procurorii din CSM reacționează la declarațiile lui Tăriceanu: ”Depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale”

Procurorii din CSM reacționează la declarațiile lui Tăriceanu: ”Depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale”
Foto: facebook.com/pg/tariceanu

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reacționează după ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri seară, că ”DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri şi de excese”.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Secția pentru procurori din cadrul CSM precizează că astfel de afirmații au „un real potenţial de afectare a reputaţiei profesionale, a demnităţii şi prestigiului profesiei de procuror”.

”Acreditarea ideii în spaţiul public că procurorii îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv, cu depăşirea cadrului legal aplicabil, depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale şi a prestigiului funcţiei de procuror”, se arată în comunicatul CSM.

„În România cred că sunt sute de procurori care, din punct de vedere profesional, sunt bine pregătiţi, mai bine decât doamna Kovesi, procurori cu un profil moral corect, cu integritate şi probitate profesională, ceea ce la doamna Kovesi, îmi pare rău, avem deficit enorm. DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri şi de excese care ies acum la suprafaţă (…) şi care se răsfrâng acum asupra românilor – oamenii care au fost anchetaţi incorect, care au fost aruncaţi în închisoare incorect, în detenţie preventivă, care au ajuns chiar să fie condamnaţi pe baza protocoalelor, pe baza mărturiilor false sau mărturiilor forţate obţinute de procurori”, a declarat Tăriceanu, la Digi 24.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al Secției pentru procurori din cadrul CSM:

Secţia pentru procurori dezavuează public declaraţiile domnului Călin Popescu- Tăriceanu, preşedintele Senatului României, din data de 13 martie 2018, în cadrul emisiunii ,,Jurnalul de seară”, difuzată de postul de televiziune Digi 24.

Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii foarte grave privitoare la activitatea procurorilor, Secţia constată că acestea s-au intensificat, dobândind un real potenţial de afectare a reputaţiei profesionale, a demnităţii şi prestigiului profesiei de procuror.

Secţia pentru procurori subliniază că activitatea corpului profesional al procurorilor se desfăşoară conform dispoziţiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor faţă de care se desfăşoară proceduri penale.

Acreditarea ideii în spaţiul public că procurorii îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv, cu depăşirea cadrului legal aplicabil, depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale şi a prestigiului funcţiei de procuror.

Secţia pentru procurori, fără a încălca dreptul la liberă exprimare al oricărui cetăţean, atrage atenţia că discursul public trebuie să fie unul echilibrat, care să nu aducă atingere activităţii procurorilor şi imaginii de ansamblu a acestui corp profesional şi reaminteşte înalţilor reprezentanţi ai statului că respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc şi responsabilitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`