Procurorii au fost obligați să restituie „mici atenții” de lux unei foste directoare din aparatul bugetar. Cel care primește mita poate nu știe că bunurile sunt date în acest scop, a sugerat judecătorul
Anda Ancuța Macovei, fostă directoare IT din ANAF, a avut înfățișare miercuri la Curtea de Apel București, într-un dosar în care a fost acuzată că ar fi luat mită în valoare de peste un milion de euro – sub formă de bani, bunuri de lux și o excursie în SUA – pentru a atribui un contract de mentenanță software pentru sistemele Autorității Naționale a Vămilor, dar în care procurorii au fost obligați de Tribunalul București să îi restituie mai multe „mici atenții” de lux, potrivit Ziare.com.
Procurorii au fost obligați să îi restituie „mici atenții” de lux Ancuței Macovei
Fosta directoare IT din ANAF a fost achitată pe fond, iar procurorii anticorupție au fost obligați să îi restituie 14 obiecte de lux în valoare de 4.300 de euro și 22.502 de lei, în condițiile în care instanța a considerat că este vorba despre mici atenții, nu despre șpăgi.
Dispoziția de restituire a fost dată pe 20 ianuarie 2023, de către un judecător de la Tribunalul București, și se referă la cadouri primite de Anda Ancuța Macovei în 2010, când era directoare la Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor.
„Faptul că mituitorul dă unei persoane diverse bunuri drept mită, nu înseamnă automat că şi cel care le primeşte are reprezentarea că sunt oferite în acest scop”, se arată în motivarea deciziei de achitare.
Procurorii au fost obligați de instanță să îi restituie Ancuței Macovei următoarele bunuri primite de inculpată cu titlul de „cadouri”: tabletă de tip iPad, geantă Furla, un şal de pus pe umeri Luis Vuitton, un ceas Longines, o scrumieră marca Versace, un stilou şi un pix Montblanc, portvizit Montblanc, un portofel Burberry, o curea Hermes, geantă Luis Vuitton, cizme bleumarin, lungi, marca Chanel, patru cauciucuri de iarnă marca Dunlop și un televizor Samsung.
În decizia de achitare, Tribunalul București susține că procurorii nu au reușit să probeze existența activității infracționale imputate.
„În ceea ce priveşte «primirea sumei de 1.054.721,32 euro, reprezentând 25% din valoarea contractelor subsecvente», instanţa de fond constată că, în afară de martorul denunţător Gheorghe Mihai Cătălin şi martorul Tuhar Daniel, nu există niciun alt mijloc de probă care să ateste că inculpata ar fi primit diverse sume de bani, cu titlu de mită”, a mai spus instanța.