Procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan a explicat în două postări pe Facebook de ce ne afectează pe fiecare dintre noi modificările pe care coaliția PSD-ALDE, susținută de UDMR, le aduce Codului de procedură penală. Lăncrănjan instrumentează acum ancheta în cazul Dragnea -Tel Drum şi un alt caz de posibile fraude cu fonduri europene în care este implicată societatea Tel Drum.
Într-una dintre postări, procuroarea se referă la o modificare la Codul de Procedură Penală ce are ca efect intimidarea martorilor. Și dă și un exemplu: o femeie care este victima violenței în familie va fi nevoită să fie audiată de față cu agresorul. Nu va mai avea parte de niciun fel de protecție! Practic, când ea va vorbi despre chinurile la care a fost supusă, agresorul ei se va afla fix în aceeași cameră cu ea.
”Ioana este intr-o relatie abuziva de cativa ani. In fiecare zi este jignita si amenintata de partenerul ei si convinsa ca nu poate sa iasa din acest calvar. Intr-o zi lucrurile degenereaza si Ioana ajunge la spital in urma batailor. Procurorul deschide o ancheta penala. Legea acum il obliga sa ia masuri pentru a proteja victima. Ioana este audiata cu privire la cele intamplate si incurajata sa spuna ce i s-a intamplat deoarece este in siguranta. Modificarile Codului de procedura penala dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De maine Ioana va fi nevoita sa declare stiind ca agresorul este in fiecare moment in aceeasi camera! Desi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directiva! Iar drepturile suspectului erau aparate prin prezenta avocatului. La fel se poate intampla in cazul traficului de persoane, a victimelor violentei, in cazul gruparilor infractionale! Tu ce ai spune daca persoana de care iti este frica te-ar privi in fiecare secunda din audiere?”, explică Alexandra Carmen Lăncrănjan, pe Facebook.
Într-o altă postare, procuroarea se referă la o modificare la Codul de Procedură Penală ce are ca efect reducerea aspectelor ce pot fi considerate probe. În acest context, HotNews dă exemplul camerelor de luat vederi stradale. În cazul crimei de la metrou, de pildă, imaginile luate de camere n-ar mai putea fi utilizate ca mijloace de probă. (Detalii AICI) Iar Lăncrănjan vine și ea cu exemple grăitoare în acest sens:
”In ancheta procurorul foloseste constatarea tehnico-stiintifica pentru o multime de situatii urgente: cand vrea sa descopere repede a cui este amprenta intr-o spargere de locuinta, cand vrea sa stabileasca daca suspectul furniza droguri sau o alta substanta, cand vrea sa afle care au fost cauzele unei morti suspecte. Eliminarea constatarii tehnico-stiintifice dintre probele permise inseamna ca niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi facut repede. Daca ai descoperi ca cineva ti-a furat din casa ai vrea sa astepti o luna sa afli cine a fost? Daca ar deceda cineva apropiat ai vrea sa stii acum cauza sau mult mai tarziu?”.