Procesul lui Traian Berbeceanu a fost suspendat, iar judecătorii ÎCCJ au sesizat Curtea de Justiție a UE / Fostul comisar-șef al BCCO fusese achitat în primă instanță

Publicat: 06 11. 2019, 15:57
foto: Facebook

Procesul lui Traian Berbeceanu, în care fostul comisar-șef al BCCO Alba Iulia a fost achitat în primă instanță pentru mai multe fapte de corupție, a fost suspendat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care a sesizat Curtea de Justiție a UE privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupţie, potrivit Agerpres.

Concret, magistrații Curții Supreme vor adresa CJUE patru întrebări, prin care doresc să afle dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

În plus, judecătorii doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Ultimul termen al procesului a avut loc în 4 noiembrie, când un procuror de la Parchetul General şi un altul de la DIICOT au avut opinii diferite în legătură cu practica Instanţei supreme de sesizare a CJUE.

Astfel, Irina Kuglay, procuror la Secţia judiciară a Parchetului General, a fost de acord cu sesizarea CJUE, susţinând că nu există în lege niciun criteriu care să departajeze magistraţii specializaţi de cei nespecializaţi în judecarea faptelor de corupţie.

„Cine decide dacă un judecător este specializat sau nu? Toate instanţele care au desemnat judecători specializaţi în judecarea faptelor de corupţie i-au desemnat de fapt pe toţi judecătorii Secţiilor penale. Separarea administrativă între judecători specializaţi şi nespecializaţi lasă loc liber arbitrariului şi afectează independenţa judecătorului. Decizia Curţii Constituţionale, un organ extrajudiciar, nu are caracter obligatoriu”, a spus Irina Kuglay.

În replică, un procuror de la DIICOT s-a opus sesizării CJUE, susţinând că infracţiunile de care sunt judecaţi inculpaţii din acest dosar nu au legătură cu fondurile europene.
„Ne place sau nu, trebuie să aplicăm deciziile Curţii Constituţionale, care sunt obligatorii”, a arătat procurorul de la DIICOT.