Procentul rezultatelor DrugTest infirmate de laborator. Drăgan: „Noi, Poliția Română, avem semne de întrebare cu privire la aceste rezultate de la Medicina Legală. Poate ar trebui uniformizate procedurile de lucru” (VIDEO)

Procentul rezultatelor DrugTest infirmate de laborator. Drăgan: „Noi, Poliția Română, avem semne de întrebare cu privire la aceste rezultate de la Medicina Legală. Poate ar trebui uniformizate procedurile de lucru” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În perioada 29 iunie – 15 iulie, Poliția Română a efectuat 168 de drugteste în rândul șoferilor la nivel național, din care 29,06% au fost infirmate de Medicina Legală, care a reușit să dea rezultatele până în 72 de ore.

În unele județe, procentul de confirmare a fost de 100%, dar în altele de doar 50%. Asta deși peste tot sunt folosite aceleași aparate drugtest Dräger 5000.

Despre această situație a vorbit Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, în emisiunea „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Drăgan (Poliția Română), despre rata drugtestelor pozitive infirmate la IML

„Avem județe în care confirmările de la Medicină Legală în ce privește pozitivarea pe aparat sunt de 100%, avem județe în care avem o confirmare de 85 – 90 – 95%, dar avem județe în care, spre exemplu, dacă ne gândim la Timișoara, acolo avem o confirmare de doar 50% pe pozitivarea aparatului la Medicină Legală.

Noi avem același tip de aparat în toată țara (…), aparat marca Dräger 5000, și-mi e foarte greu să cred că-ntr-un județ poate fi o pozitivare de 100% prin probele de la Medicină Legală, iar într-un alt județ același tip de aparat, aceeași calibrare a aparatului, în Timișoara, nu e aparatul bun. Cred că discuția e mai amplă și având în vedere că avem județe cu 100% și județe cu 50% confirmare, e normal ca procentul global de infirmări, cel de 30%, să fie un procent mare, având în vedere că facem o medie aritmetică între toate județele”, a declarat Georgian Drăgan.

Întrebat cum își explică această situație, Drăgan a răspuns: „Cel mai bine ar fi să vorbească Medicina Legală, că n-aș putea să vorbesc în numele lor, dar pot să vă spun concret că și noi, Poliția Română, avem semne de întrebare cu privire la aceste rezultate de la Medicina Legală, având în vedere că avem același tip de aparat în toată țara și într-un județ e aparatul 100% bun și în alt județ e aparatul greșit, că așa s-a indus în opinia publică ideea”.

Rezultate drugtest pozitive după consumul de medicamente

Întrebat dacă nu poate fi și vina polițiștilor, poate unii nu folosesc cum trebuie aparatele, acesta a punctat: „Am mutat aparate dintr-un județ în altul, acolo unde erau situații de infirmări la Medicina Legală, iar aparatul bun cu polițistul aferent, dacă-mi permiteți o glumă, în județ Bacău, de exemplu, era bun și în Timișoara nu mai era bun. Nici polițistul, nici aparatul”.

„Poate fi o discuție la nivelul Medicinei Legale pentru uniformizarea procedurilor de lucru, iar pe de altă parte sunt acele situații punctuale, puține, de persoane care consumă anumite medicamente. Am avut chiar anul trecut un polițist din Maramureș, cred, care în perioadă de răceală a luat cinci medicamente și a ieșit pozitiv pe aparat, în mass-media a apărut ca „polițistul motociclist drogat”, și ulterior au ieșit rezultatele analizelor și acel rezultat a fost negativ la Medicina Legală”.

Georgian Drăgan a îndemnat apoi oamenii să citească prospectele medicamentelor sau să se consulte cu medicii înainte de a le lua, deoarece unele dintre ele sunt contraindicate pentru condus și, evident, ies pozitive la aparate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`