Veste bună pentru cei care vor să adopte un copil. Senatul a adoptat, în plenul de miercuri, un proiect de lege care prevede debirocratizarea şi simplificarea procedurilor de adopţie, scrie Gândul.
Proiectul revizuieşte cadrul normativ în materia adopţiei şi introduce prevederi care să asigure celeritatea în dobândirea şi menţinerea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, respectiv simplificarea procedurilor privind adopţia.
Iniţiativa legislativă urmăreşte eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia, flexibilizarea derulării procedurii de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.
Unul din noile amendamente ale legii adopţiei vizează faptul că managerul de caz „stabileşte ca finalitate planul individualizat de protecţie în cazul în care părinţii fireşti cu vârsta de peste 18 ani îşi exprimă consimţământul la adopţie în cel puţin 60 de zile după părăsirea copilului. În acest caz, adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie se stabileşte în maximum 45 de zile de la exprimarea consimţământului la adopţie de către părinţii fireşti”.
De asemenea, au fost introduse noi stimulente financiare în vederea susţinerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârstă mai mare, cu handicap sau un grup de fraţi (600 lei, respectiv 900 lei), respectiv achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură în cuantum de 1.500 de lei pe an.