Procedura în caz de deces a unei persoane aflate într-un azil de bătrâni!

Publicat: 10 08. 2020, 14:24

Procedura în caz de deces a unei persoane aflate într-un azil de bătrâni este puțin cunoscută, tocmai de aceea acest articol va clarifica toate întrebările pe care le ai în legătură cu un posibil deces al rudei tale internate într-un cămin de bătrâni!

România este o țară cu foarte mulți bătrâni și majoritatea dintre aceștia au nevoie de ajutor pentru a suporta cu demnitate această etapă a vieții deosebit de dificilă. În țara noastră există aproximativ 300 de cămine de bătrâni, private sau de stat. Cele aproximativ 13.000 de locuri disponibile sunt ocupate aproape în întregime, pe lista de așteptare aflându-se mulți bătrâni neajutorați sau singuri care au nevoie de asistență și îngrijire de specialitate.

De ce ajung bătrânii în cămine?

Pentru că nu se mai pot descurca singuri, pentru că sunt bolnavi, pentru că sunt ai nimănui sau rudele sunt prea ocupate pentru a le oferi îngrijirea și atenția necesară, pentru că altfel ar muri pe străzi, fără ca cineva să le observe absența.

Dacă bunicul tău ar fi singur, l-ai interna într-un azil?

Deși ideea de a interna o rudă într-un cămin de bătrâni este asociată cu neglijența din partea familiei, în realitate este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bunicul tău / bunica ta care nu se mai poate descurca singur/ă și pe care nu îl/o poți îngriji personal din diverse motive întemeiate. Locurile sunt limitate într-un cămin de bătrâni, de aceea este bine să începi demersurile de internare din timp, pentru a te asigura că bunicul tău / bunica ta va beneficia de adăpostul și serviciile unui azil de bătrâni. Într-un cămin de bătrâni persoanele vârstnice primesc asistență medicală de specialitate, sunt îngrijiți, spălați și hrăniți și se pot bucura de compania celorlalți oameni aflați în aceeași situație.

Poate că azilul de bătrâni nu este cea mai fericită formă de a combate singurătatea, însă decât să abandonezi un bătrân în fața unui televizor, decât să îl lași zile întregi singur, fără atenția și afecțiunea celor dragi, mai bine este internat într-un cămin de bătrâni. În incinta propriei locuințe, bătrânii singuri se pot accidenta, pot uita să își ia medicamentele și nu se vor hrăni corect, astfel încât să își prelungească viața. Acasă, în singurătate, moartea poate surveni mult mai repede decât într-un cămin de bătrâni.

Chiar dacă internarea într-un azil este o decizie grea, este acea alegere necesară pe care trebuie să o faci pentru liniștea și siguranța rudei tale vârstnice!

Care este procedura în caz de deces a unei persoane aflate într-un azil de bătrâni?

Atunci când sfârșitul se apropie, căminul de bătrâni are obligația de a informa familia.

În cazul în care moartea survine subit, azilul de bătrâni are obligația de a:

  • solicita prezența unei unități medicale pentru a constata decesul și pentru a elibera Actul Constatator De Deces;

  • comunica familiei decesul bătrânului internat.

După ce decesul a fost constatat, iar familia a luat la cunoștință de acest fapt, se încep demersurile de înmormântare.

Conform legii, orice cămin de bătrâni trebuie să aibă contract cu o firmă de servicii funerare, însă familia poate colabora după bunul plac cu orice altă firmă de servicii funerare autorizată. Persoana decedată poate fi preluată de la căminul de bătrâni doar cu acordul familiei, după eliberarea Certificatului Constatator de Deces.

Decesul și înmormântarea unei persoane presupun numeroase proceduri legale și organizaționale, mai mult sau mai puțin complicate, care pot fi atribuite cu succes unei firme de pompe funebre Bucuresti!

Iată care sunt serviciile funerare pe care le poți contracta dacă apelezi la o firmă de pompe funebre, așa cum este Elvida Funerare București:

  • eliberarea Actului Constatator de Deces;

  • îmbălsămarea decedatului și obținerea Certificatului de Îmbălsămare;

  • obținerea Certificatului de Deces;

  • intermedierea pentru obținerea unui loc de veci;

  • toaletarea decedatului;

  • asigurarea de sicriu și a tuturor accesoriilor necesare pentru ceremonia de înmormântare;

  • transportarea defunctului cu mașina autorizată la camera funerară autorizată;

  • asigurarea de personal necesar pentru manipularea sicriului de la capelă / biserică până la cimitir;

  • asigurarea de aranjamente florale;

  • asigurarea de servicii de fotoceramică;

  • inscripționarea crucii din lemn;

  • realizarea de monumente funerare Bucuresti;

  • inscripționarea monumentelor funerare din marmură sau granit;

În cazul în care familia optează pentru incinerarea decedatului, firma de pompe funebre se poate ocupa de toți pașii necesari incinerării, iar aceștia sunt:

  • eliberarea Certificatului Constatator de Deces;

  • transportarea defunctului în sac mortuar la camera funerară autorizată și păstrarea decedatului în frigider mortuar;

  • obținerea adeverinței de incinerare;

  • obținerea Certificatului de Deces de pe raza unde s-a produs decesul;

  • îmbălsămarea cadavrului, toaletarea decedatului și eliberarea Certificatului de Îmbălsămare, acestea fiind condiții obligatorii pentru depunerea defunctului la Crematoriu Uman;

  • obținerea adeverinței de la SANEPID, după caz;

  • obținerea programării pentru incinerare;

  • așezarea defunctului într-un siciu și transportarea lui la crematoriu în vederea incinerării;

  • preluarea urnei de cenușă de la crematoriu;

  • depunerea cenușei decedatului într-o urnă specială din lemn, metal sau ceramică, personalizată conform alegerii familiei.

În plus, firma de pompe funebre București Elvida Funerare poate ajuta rudele decedatului în întocmirea dosarului pentru ajutorul de înmormântare sau poate deconta suma aferentă printr-o procură notarială. Un membru al familiei sau persoana care s-a ocupat de înmormantarea decedatului poate beneficia de suma de 5429 lei dacă persoana care s-a stins a avut calitatea de pensionar sau dacă era angajat la data decesului. Ajutorul de înmormântare are valoarea unui salariu mediu brut pe economie. Ajutorul de înmormântare este revizuit de fiecare dată când se modifică valoarea salariului mediu brut pe economie.

În plus, în România se acordă și alte tipuri de ajutoare financiare, iar acestea pot fi:

  • Ajutor de înmormântare din partea angajatorului – în cazul în care persoana decedată era angajată la momentul decesului. Angajatorul poate oferi un ajutor de înmormântare, separat de cel primit de la Casa de Pensii, dacă acest lucru era stipulat în contractul de muncă al decedatului.

  • Ajutor de înmormântare acordat de Primărie: în bani sau bunuri, însă doar în cazuri sociale și după o anchetă socială;

Moartea, oricât ar fi ea de previzibilă, ne ia adesea prin surprindere. Moartea este urâtă, dureroasă și deosebit de complicată atunci când avem de-a face cu tot felul de proceduri și demersuri pe care trebuie să le îndeplinim pentru a asigura liniștea veșnică pentru ruda noastră decedată. Cu toate acestea, dacă ne menținem informați și contractăm servicii funerare de cea mai bună calitate, la prețuri corecte, putem delega îndeplinirea tuturor acestor demersuri legale și organizaționale, astfel încât înmormântarea să decurgă în cele mai bune condiții, cinstind memoria rudei noastre dragi.

Dacă te afli în mijlocul unei tragedii, iar ruda ta și-a dat ultima sulfare într-un azil de bătrâni, tot ceea ce trebuie să faci este să apelezi la o firmă de pompe funebre care te va ajuta și asista pe întregul parcurs al procesului de înmormântare!