O nouă procedură de achiziţie în Apărare: De ce doar o singură companie ar putea fi acceptată chiar dacă mai mulţi jucători din domeniu şi-au manifestat interesul
Procedura de achiziție a unui sistem de instalații mobile de rachete antinavă care ar urma să fie dispuse pe coasta Mării Negre a fost lansată de Ministerul Apărării, contractul având o valoare estimată de Armată de aproape 137 de milioane de euro fără TVA, o sumă eșalonată pe cel puțin cinci ani.
Firmele care se pot înscrie trebuie să provină din state NATO sau UE.
„Un criteriu de calificare esențial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligația de a realiza, pe teritoriul național, o infrastructură de producție/asamblare/testare/ mentenanță la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare, autorizat și înscris în registru în condițiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operațiuni de mentenanță pe ciclul de viață al sistemelor, astfel încât, în situații de criză și război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului național; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML”, precizează MApN.
Însă, un alt criteriu de calificare ar putea pune probleme unora dintre marii jucători din piață și procedura ar putea ajunge să fie contestată, precizează hotnews.ro.
Procedura de achiziție publicată de către MApN prevede pentru calificare ca firmele sau asocierile interesate să demonstreze că au livrat începând cu anul 2000 sisteme mobile de lansare de rachete antinavă de cel puțin 137 de milioane de euro, valoarea prezentului contract.
Față de această condiție, trei din cei patru ofertanți, respectiv grupul MBDA, Boeing, Saab și Kongsberg, nu s-ar încadra. Singurii care s-ar califica ar fi Kongsberg (cu Raytheon) care au livrat sisteme similare cu rachete NSM către Polonia în ultimii ani.