Problemele provocate de o exploatare forestieră pun în pericol cel mai rar și vechi pește al Europei: „E revoltător nivelul de distrugere”

Publicat: 27 02. 2023, 09:06

Biologii susțin că aspretele, cea mai rară și veche specie de pește din Europa, este în pericol din cauza poluării de pe unicul râu în care mai trăiește.

Activiștii de mediu au descoperit zilele trecute că râul Vâlsan s-a tulburat foarte tare și au anunțat Garda de Mediu.

Activiștii cer Ministerului Mediului să oprească exploatarea forestieră

Râul în care trăiesc ultimele exemplare s-a tulburat foarte tare din cauza utilajelor și a camioanelor încărcate cu lemn care trec chiar prin albie.

Anul trecut, oamenii de știință au inventariat în răul Vâlsan ultimele 58 de exemplare ale vietăţii preistorice, potrivit stirileprotv.ro.

Sursa Foto: Captură Video/ YT

Iubitorii de natură au protestat împotriva lucrărilor ce au loc

„Am venit să ne arătăm indignarea față de modul cum s-a desfășurat o exploatare forestieră care încă nu s-a terminat. Este un afluent al Vâlsanului pe care pur și simplu s-a târât lemnul și odată cu târârea lemnului și cantități uriașe de aluviuni”, a declarat Dan Turiga, inginer silvicultor.

Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu au interzis firmei care se ocupă de exploatarea forestieră să mai treacă prin apă cu utilajele.

„E revoltător nivelul de distrugere. Nu e doar că au tăiat un copac. Au distrus totul în jur. Râul este poluat. Aspretele are habitatul foarte grav afectat de aluviunile care au ajuns în râu”, a spus Adrian Moise, voluntar.

„În multe locuri sunt drumuri care nu mai sunt prin pădure, ci sunt direct prin albia pâraielor și practic ne batem joc de tot de înseamnă ecosistem în felul ăsta”, a mai susținut George Moldovan, voluntar.

Biologii, convinși că această tulburare masivă afectează peștii

„O să avem o nouă campanie de pescuit în primăvară sau vară și o să vedem care exemplare mai sunt. Este cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume.

Este o specie endemică globală, adică unică la nivel global, adică doar la noi în România și doar pe râul Vâlsan şi pe o secţiune de 15 kilometri se mai găsește”, a declarat Mircea Mărginean, biolog.

Astfel, activiștii de mediu cer interzicerea exploatărilor forestiere care pune în pericol peștele „fosilă-vie”, aşa cum a fost supranumit aspretele.