Probleme sexuale masculine: tipuri, simptome, cauze, tratament
Mulți bărbați se confruntă cu probleme în timpul actului sexul. Starea de sănătate, nivelul de stres, emoțiile, preocupările relaționale și alte situații pot cauza disfuncția sexuală.
Problemele sexuale masculine sunt diverse, variind de la libidou scăzut la ejaculare precoce. Acestea devin mai frecvente pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, însă pot fi soluționate cu ajutorul unor tratamente, remedii naturiste ori schimbarea stilului de viață. De pildă, Maraton Forte este un supliment nutritiv, care conține mai multe plante medicinale cunoscute pentru capacitatea lor de creștere a performanței sexuale masculine.
Problemele sexuale masculine
Printre problemele sexuale masculine se numără:
- disfuncția erectilă, numită uneori impotență, este incapacitatea de a avea sau de a menține o erecție suficientă pentru a susține actul sexual;
- ejacularea precoce presupune ejaculare într-un timp foarte scurt de la inițierea actului sexual (mai puțin de două minute), fiind afectat nivelul de satisfacție;
- incapacitatea de a avea un orgasm în timpul actului sexual;
- dorință sexuală inhibată sau hipoactivă: un dezinteres pentru contactul sexual sau lipsa totală a dorinței sexuale;
- priapismul este o afecțiune care constă într-o erecție prelungită, care nu este neapărat asociată cu stimularea sexuală.
Cauzele problemelor sexuale masculine
Deoarece răspunsul sexual este complex, implicând mai mulți factori, există multe cauze ale disfuncției sexuale, atât psihologice, cât și fizice.
O erecție implică sistemele nervos și vascular și niveluri adecvate de hormoni. Așadar, orice probleme la aceste sisteme pot interfera cu funcționarea sexuală.
Printre cauzele fizice posibile ale problemelor sexuale se numără:
- obiceiurile sau problemele medicale care cresc riscul dezvoltării unor boli vasculare (fumatul, obezitatea, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială);
- diabetul de tip 2;
- hipogonadismul (deficitul de testosteron);
- leziunile suprarenale;
- bolile care afectează sistemul nervos, inclusiv accidentele vasculare cerebrale, leziunile măduvei spinării, scleroza multiplă și boala Parkinson;
- leziunile arterelor sau venelor după o intervenție chirurgicală pelvină (cum ar fi operația la prostată, colon sau vezică urinară) sau după un tratament cu radiații;
- bolile cardiovasculare.
Problemele sexuale masculine pot avea, totodată, cauze psihologice. Printre acestea se numără:
- anxietatea;
- sentimentele de vinovăție în legătură cu activitatea sexuală;
- depresia;
- problemele de comunicare în relație;
- un nivel ridicat de stres;
- un istoric de întâlniri sexuale traumatice (viol, incest);
- stima de sine scăzută;
- oboseala.
Tratamentul problemelor sexuale masculine
Diagnosticarea problemelor sexuale începe cu un istoric medical, sexual și psihologic detaliat, urmat de o examinare fizică amănunțită.
Întrebările pe care le-ar putea adresa medicul pot avea legătură cu frecvența relațiilor sexuale, orientarea sexuală, calitatea relațiilor sexuale și numărul de parteneri sexuali.
Tratamentul depinde foarte mult de cauza exactă a problemei sexuale. Dacă este vorba despre o cauză psihologică, ajutorul unui psihiatru sau al unui psiholog poate fi soluția. Adesea, în această situație, terapia cognitiv comportamentală este tratamentul utilizat. Uneori, tratamentul va include terapia de cuplu.
Dacă o afecțiune, precum diabetul sau obezitatea, ori stilul de viață reprezintă cauza problemelor sexuale, medicul poate sugera renunțarea la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul prea mult de alcool, și adoptarea unei rutine sănătoase, care să cuprindă sport, o dietă echilibrată, odihnă suficientă și diminuarea nivelului de stres. Astfel, starea generală de sănătate va fi considerabil îmbunătățită, precum și capacitatea de a întreține relații sexuale fără probleme.
Stresul, afecțiunile, medicamentele sau dereglările emoționale pot fi cauze ale problemelor sexuale masculine. Disfuncțiile ocazionale ale funcției sexuale sunt frecvente. Însă, dacă problemele durează mai mult de câteva luni sau provoacă suferință, ar trebui consultat un medic specialist.