Campania de vaccinare întâmpină tot mai multe probleme, cu doar o zi înainte de începutul celei de-a doua etape a imunizării, în ciuda faptului că autoritățile, în frunte cu medicul Valeriu Gheorghiță au dat asigurări că va exista o organizare mai bună.
După dificultățile care au planat asupra deschiderii centrelor de vaccinare, alte probleme par să dea peste cap întregul proces. Una dintre ele este lipsa personalului medical implicat în vaccinarea populației.
Doar opt medici din Botoşani şi-au manifestat, până miercuri, disponibilitatea de a face parte din personalul medical implicat în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei.
Potrivit datelor centralizate de DSP, în baza de date au fost înregistrate, de asemenea, cererile a 69 de asistenţi medicali şi zece registratori.
Deocamdată, numărul candidaturilor este foarte mic, în condiţiile în care la nivelul judeţului Botoşani vor fi constituite 12 centre de vaccinare, însă directorul DSP este convins că personalul necesar pentru funcţionarea centrelor va fi asigurat.
Aproape 1,5 milioane deangajațiromâni dindomeniileconsiderate esenţiale potfacevaccinulîmpotriva COVID-19,din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, arată datele ZF pe baza cifrelorpublicede la Statistică şi Ministerul de Finanţe.
Etapa a doua de vaccinare, care cuprinde şi această categorie de angajaţi începe vineri, 15 ianuarie, iar angajatorii vor încărca listele cu persoanele din companie care vor să se imunizeze.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a precizat că sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, pentruetapa a II-a din Strategia națională. În prezent, spune oficialul, se administrează vaccinuri în circa 235 de centre. Cu toate acestea problemele nu au întârziat să apară și sunt departe de a fi soluționate.
Deși municipalitățile au început pregătirile, edilii încă nu știu cine va asigura sursa de finanțare pentru înființarea acestor facilități, care impun crearea unor zone specifice, precum cele de triaj, recepție și așteptare.La Timișoara, unde este prevăzută deschiderea a 17 centre de vaccinare, primarul Dominic Fritz susține că neclaritățile legislative îngreunează procedurile.
„Facem acum toate eforturile posibile să le dotăm din ce avem, din ce găsim, din cabinetele școlare, laptopuri nefolosite în instituții și așa mai departe. Ne ajută Colterm să aranjăm, să punem paravane și așa mai departe. Încă așteptăm această ordonanță de urgență unde să fie clarificată sursa de finanțare, unde să fie niște plafoane, pentru că, din păcate, există o prea mare neclaritate care ne îngreunează să finalizăm aceste centre. O parte din aceste centre cred că din partea noastră pot fi dotate, așa cum este prevăzut. Eu nu știu dacă asta și înseamnă că vor fi funcționale, pentru că nu mi-e foarte clar pe partea de personal medical în sine cum vor parcurge lucrurile”, a explicat primarul Dominic Fritz, potrivitTion.ro.