Probleme grave în sistemul de sănătate! CNAS se confruntă cu o platformă învechită

Probleme grave în sistemul de sănătate! CNAS se confruntă cu o platformă învechită
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele CNAS a declarat că platforma informatică a întâmpinat mai multe perioade de indisponibilitate, iar începând cu data de 7 februarie, nu a mai funcționat deloc pe componentele esențiale, afectând astfel serviciile, informează România TV. Potrivit acestuia, sistemul informatic este învechit și nu mai corespunde cerințelor actuale, ceea ce a dus la dificultăți semnificative în procesarea datelor și în furnizarea serviciilor de sănătate.

Probleme grave la CNAS

Larisa Mezinu, vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat luni seară că a avut loc o situație fără precedent, platforma informatică a sistemului medical nefuncționând deloc din 7 februarie pe cele mai esențiale și utilizate componente. Larisa Mezinu a subliniat că platforma este „învechită” și nu mai face față volumului de date, fiind menținută în funcțiune „pe aparate” până la înlocuirea acesteia.

„Într-adevăr, în începutul lunii februarie, platforma informatică a prezentat perioade de indisponibilitate, după care, începând cu 7 februarie, nu a mai funcţionat deloc pe componentele importante, utilizate cel mai frecvent în sistem, motiv pentru care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a ridicat cele două reguli importante în utilizarea platformei, şi anume, nu s-a utilizat în primul rând sistemul online al platformei, s-a trecut la utilizarea offline a sistemului şi nu s-au mai raportat în termen de 3 zile serviciile acordate şi de asemenea nu s-au mai validat serviciile cu cardul de asigurări de sănătate până când platforma a fost pusă iarăşi în funcţie în parametrii optimi”, a declarat, luni seară, la Medika TV, vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Larisa Mezinu.

Potrivit acesteia, „platforma este una învechită, este utilizată peste capacitatea ei de a funcţiona în parametrii optimi, aşa cum a fost construită”.

„Putem spune că este ţinută pe aparate ca să funcţioneze până o vom înlocui”, a mai declarat vicepreşedintele CNAS.

Larisa Mezinu a explicat că, în perioada 1-28 februarie, regula privind raportarea serviciilor medicale a fost suspendată, permițând astfel furnizorilor de servicii să nu mai fie obligați să raporteze aceste servicii, într-o încercare de a simplifica procesul în contextul dificultăților tehnice întâmpinate de platforma informatică.

„Prin urmare, toţi furnizorii au acordat servicii în maniera offline şi au înregistrat serviciile în modul acesta offline al platformei, iar începând cu 12 februarie până în 28 februarie, serviciile nu s-au acordat prin semnarea acestora cu cardul de asigurări de sănătate pentru persoanele care deţineau card de asigurări de sănătate şi care ar fi putut să-l utilizeze când au beneficiat de servicii medicale. Într-adevăr, s-a lucrat insistent în această platformă în perioada aceasta de indisponibilitate. Vă pot mărturisi că ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent, să nu mai funcţioneze pe componentele cele mai importante şi cele mai utilizate”, a mai afirmat vicepreşedintele CNAS.

Aceasta a explicat că s-a făcut apel atât la contractorii care asigură mentenanţa pe componentele importante ale platformei, cât şi la „serviciile celor care le pot acorda ajutor în astfel de situaţii”, unul dintre cei care a răspuns fiind premierul Marcel Ciolacu.

„Vă informăm că începând cu data de 01.03.2025, dispoziţiile art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările şi completările ulterioare îşi încetează valabilitatea. Începând cu 01.03.2025 serviciile medicale se acordă cu obligativitatea raportării online în 3 zile lucrătoare, precum şi cu obligativitatea semnării serviciilor medicale cu cardul pacientului, conform prevederilor legislative în vigoare”, a transmis CNAS.

În urma lucrărilor de mentenanţă derulate în ultima săptămână şi a opririi controlate în weekendul 21 – 24 februarie, Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) şi-a reluat funcţionalitatea.
Potrivit CNAS, activitatea de monitorizare şi lucrările de mentenanţă continuă într-un ritm susţinut, cu evaluarea permanentă a dinamicii de funcţionare a componentelor sistemului PIAS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`