Probleme cu furnizarea apei calde în nord-vestul Capitalei: CET Grivița, modernizată aproape complet, refuză să pornească. Motivele

Publicat: 21 09. 2021, 10:14
Foto: Pixabay

Centrala electrică de termoficare (CET) Grivița, care contribuie la furnizarea de apă caldă și căldură în nord-vestul Capitalei, n-a pornit încă și nu e clar când va face acest lucru. Iar lipsa de activitate începe să se simtă.

Probleme pentru bucureșteni. CET Grivița refuză să pornească

CET Grivița a fost modernizată în proporție de 85%, dar a fost achitată doar 75% din suma pentru lucrări. Societatea spune că ar mai fi nevoie de circa 25 de milioane de lei pentru plata tuturor lucrărilor, până la finele anului.

Doru Mândrican, directorul CET Grivița, a declarat, pentru Spotmedia, că unul dintre motivele pentru care aceasta nu a pornit ține de „datoria foarte mare” pe care compania Termoenergetica o are față de societate: „Mai sunt de plătit 12 milioane de lei. Pentru mine, o societate mică, sunt bani foarte mulți bani”.

Termoenergetica SA cumpără energia termică produsă de CET Grivița, dar grosul banilor pentru stingerea datoriei vine de la Primăria Municipiului București (PMB). Asta deoarece din costul de 428 de lei al gigacaloriei, bucureșteanul achită doar 163 de lei, iar restul sumei e acoperită prin subvenție plătită de Primărie. Faptul că datoria a scăzut arată că PMB a început să vireze bani, dar nu a achitat toată suma.

„Al doilea motiv este că, la începutul acestui an, prețul gazului era de 120 – 125 lei Mwh, iar acum este 340 lei Mwh. Și prețul energiei termice și energiei electrice reglementat de către ANRE nu s-a modificat (în sensul că n-a crescut, ca să reflecte scumpirile – n.red). În aceste condiții, dacă CET Grivița ar porni, ar înregistra o pierdere lunară de circa 3,5 – 4 milioane de lei. Or, nimeni din conducerea societății nu își asumă această pierdere”, a mai declarat Doru Mândrican, pentru Spotmedia.

Acesta a precizat că n-ar trebui să fie o problemă pentru bucureșteni. În schimb, Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica, spune că lipsa de activitate de la CET Grivița se simte deja în zona de nord-vest a Capitalei.

„Noi i-am notificat deja de 2 ori să pornească, dar încă n-au pornit. N-au dorit să o facă. Problema datoriilor nu este nouă. Datorii au existat și în anii trecuți, când CET Grivița a pornit”, a mai spus Crețu.

Săptămâna trecută, Termoenergetica a anunțat că sute de blocuri din Sectorul 1 nu vor avea apa caldă din pricina reparațiilor pentru iarnă, dar și pentru că CET Grivița nu și-a reluat producția.

Luni, Termoenergetica a început încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare.