Una dintre cele mai mari probleme ale campaniei de vaccinare este reprezentată de centrele speciale cu circuit închis, un privilegiu pentru anumite categorii sociale angajate la stat. Deși autoritățile au anunțat de fiecare dată când au avut ocazia că prioritatea campaniei de vaccinare este reprezentată de imunizarea pacienților cu boli grave sau a persoanelor vârstnice, realitatea pare a fi cu totul alta.
În România există în prezent 213 centre cu circuit deschis, destinate populației care se programează cu mari dificultăți pe platforma de vaccinare din cauza blocajelor nenumărate și neprevăzute, în timp ce 340 de centre sunt cu circuit închis, destinate unor categorii privilegiate, așa cum sunt centrele organizate de Ministerul Apărării, de Ministerul Transporturilor sau de Ministerul de Interne.
Dacă pentru centrele de vaccinare cu circuit deschis toată lumea se poate programa, centrele cu circuit închis sunt destinate doar unei părți din populaţia României, doar anumitor categorii care se pot programa.
Pe lângă faptul că este o problemă imorală, existența centrelor speciale este și ilegală pentru că sunt organizate în afara unei hotărâri de guvern sau a unei hotărâri a Ministerului Sănătăţii. Mai mult, prin existența lor, aceste centre încalcă într-un mod sfidător obiectivele asumate în strategia de vaccinare.
Vaccinurile care merg către funcționarii publici imunizați în centrele închise, presupune o cantitate mai redusă pentru centrele care nu sunt disponibile populaţiei generale, adică doze mai puține exact cătrepopulația mai expusă pandemiei de COVID-19, precum vârstnicii sau populația cu boli cronice.
Pe de altă parte centrele cu circuit închis sunt și foarte costisitoare. Dacă vaccinurile sunt păstrate pentru persoanele vulnerabile, atunci vom avea centre care funcţionează şi cheltuie banul public.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că una dintre vulnerabilitățile campaniei de vaccinare este că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare, ceea ce înseamnă că 30% dintre oamenii care sunt în Registrul Naţional de Vaccinare nu se regăsesc în platforma de programare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost rugat miercuri să explice cum se derulează lucrurile în cazul ministerelor care au propria rețea de sănătate. De exemplu, Ministerul Apărării a postat pe Facebook că pensionarii, veteranii, văduvele vor fi planificați prin intermediul centrelor militare județele și că au instruit personal care, începând din 11 ianuarie, deci înainte de debutul celei de-a doua etape de vaccinere, să preia apeluri de la personalul militar.
Întrebat dacă angajații din MApN, rudele,pensionarii militariau putut să se programeze din data de 11 ianuarie, deci înaintea populației generale, Valeriu Gheorghiță a răspuns:„Există un număr de centre de vaccinare care sunt în rețeaua Ministerului Apărării Naționale, același sistem e și în Ministerul Afacerilor Interne. Modalitatea de programare au stabilit-o în cadrul MApN tocmai pentru că aceste centre sunt deservite de personal propriu din structurile MApN, care au un număr limitat de locuri disponibile pentru a nu crea această interferență, respectiv programarea prin platformă unde se pot programa și alte persoane. A fost această modalitate în care programarea să se efectueze la nivelul fiecărui centru județean”.
.
Problema a fost recunoscută într-un final și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Deși a trecut mai bine de o lună de când a început oficial în România campania de vaccinare, abia în cursul zilei de miercuri demnitarul a recunoscut cât de gravă este situația creată de centrele speciale:
„Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii, se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. În plus, centrele cu circuit închis au costuri de funcționare foarte mari, ceea ce nu poate fi tolerat”, spune ministrul Sănătății.
Pe de altă parte Vlad Voiculecu nu a respins posibilitatea ca centrele cu circuit închis să își continue activitatea, în ciuda criticilor formulate:
„Ministerul va reevalua toate centrele din subordine. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. Dacă există excepții, acestea trebuie să fie bine justificate. Un exemplu ar putea fi păstrarea unui centru de vaccinare cu puține fluxuri pentru rapelurile necesare într-un spital (…)
Nu au fost puţine exemplele care fie ne-au fost semnalate în presă, fie ne-au fost semnalate la Ministerul Sănătăţii, de organizări separate, de vaccinări pentru diverse instituţii ale statului. Cred că este jenant. Cred că este jenant şi acest lucru a fost discutat cât se poate de onest cu toată lumea, inclusiv cu premierul României ,care împărtăşeşte pe de-a-ntregul această opinie şi această îngrijorare”, a adăugat Vlad Voiculescu.