Recent, Marea Britanie a apelat la sprijinul Japoniei în privința rețelelor 5G, pentru a nu apela la grupul chinez Huawei Technologie. Decizia a fost luată în încercarea de a găsi furnizori alternativi, pe fondul unui război comercial şi de securitate între Statele Unite şi China, notează Reuters.
Mai exact, guvernul britanic ar fi menţionat companiile NEC şi Fujitsu ca posibili furnizori alternativi față de oferta Huawei, după ce oficialii din Marea Britanie s-au întâlnit cu omologii lor japonezi.
Astfel, echipamentele Huawei au fost eliminate din reţelele 5G până la sfârşitul anului 2027, scrie publicația asiatică Nikkei, care mai precizează că discuţiile cu Japonia reflectă efortul britanic de a atrage furnizori de echipamente noi, stimulând concurența și reducând costurile suportate de operatorii wireless.
Momentan, niciun comentariu oficial nu a fost făcut, din partea niciunei părți implicate.
Jim Kail, președinte și director executiv al Laurel Highland Total Communications, o companie care se axează pe implementarea conexiunilor broadband în comunitățile rurale din Statele Unite și care folosește echipamente Huawei, a acordat un interviu exclusiv pentru B1.ro
În cei aproape 20 de ani de activitate în domeniu,Jim Kails-a ocupat de construcția de rețele de fibră pentru locuințele din zonele rurale aleSUA, oferind servicii de televiziune, video și internet de mare viteză, folosindu-se de mulți ani de echipamente Huawei.
„Ne-am uitat la produsele Huawei, la prețul foarte atractiv. Nu știam atunci cine este Huawei, din câte știu, compania nu era prezentă în mediul rural dinSUA, cu toate că era o companie mare. În acea perioadă cred că avea venituri de 60 de miliarde. Erau foarte dornici să facă afaceri cu companii mici și ăsta este un lucru foarte neobișnuit pentru o companie de dimensiunea noastră, ca o companie așa mare să vrea să facă afaceri cu noi. Ei aveau tot interesul să facă totul să meargă bine în zonele rurale dinSUA, a fost o ușă deschisă pentru ei pentru a intra pe piața americană. Din nou, a fost prețul. Nu știam nimic despre calitate, în acel moment, ne-am asumat un risc, dar prețul a fost foarte atractiv. (…) Și din momentul în care am luat această decizie, s-au dovedit a fi foarte de încredere din punctul de vedere al calității și suportul a fost, de asemenea, foarte bun”, a precizat șeful Laurel Highland Total Communications.
În ceea ce privește faptul că administrațiaSUAa inclus compania chineză pe lista celor care au interdicție de a face afaceri pe teritoriul american,Jim Kaila precizat că în acest moment, compania sa nu mai poate cumpăra echipamentele necesare, motiv pentru care va trebui să înlocuiască echipamentele Huawei.
În ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G în România, prin intermediul companiei chineze Huawei, României a declarat că ia în calcul securitatea națională, care este „asigurată împreună cu SUA și NATO”.
„Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere”,a precizat Iohannis.
Gigantul chinez Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telefonie mobilă din lume, este acuzat de SUA că ar spiona în favoarea regimului comunist din China. În mai 2019, președintele Donald Trump lansa un ordin executiv prin care le interzicea firmelor americane să folosească informații și tehnologie de comunicații de la companiile considerate drept amenințare națională – o mișcare pe care mulți o interpretau ca fiind îndreptată spre Huawei.