După 22 de ani de tergiversări, România are, de luni, o Bibliotecă Națională de care fiecare dintre noi se poate simți mândru. Construcția impunătoarei clădiri a început în 1986, de pe vremea lui Ceaușescu, apoi fațadele ei au fost înghețate în 1989, iar din 2006 Ministerul Culturii a decis transformarea clădirii în centru cultural și Bibliotecă Națională.
Din 23 aprilie, Biblioteca Națională și-a deschis porțile pentru public, în noul și modernul sediu de pe Bulevardul Unirii (vizavi de Tribunalul București). Deocamdată, amatorii de cultură au acces la șapte săli de lectură din totalul de 13, iar programul de lucru este de luni până vineri, între 09.00 – 17.00, urmând ca în viitor, după ce vor fi angajați mai mulți oameni, să fie deschisă și în weekend.
La inaugurarea de luni au fost prezente și personalități ale lumii politice și culturale, printre care primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu, Kelemen Hunor – ministrul Culturii, Elena Tîrziman, directorul general al BNR.
Relansarea Bibliotecii Naționale a României (BNR) este marcată, începând de luni, printr-o serie de evenimente reunite sub denumirea „O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României“. Este vorba despre spectacole de teatru, concerte, conferințe și expoziții. De asemenea, publicul este invitat să ia parte la vernisajul expoziţiei „Cartea“, realizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Iată ce se va întâmpla în zilele următoare, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia inaugurării BNR, conform site-ului instituției:
– pe 23 aprilie, dată la care este sărbătorită Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale;
– 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI;
– 25 aprilie – zi dedicată bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală;
– 26 aprilie – zi dedicată bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent;
– ultima zi, 27 aprilie, va fi dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.
Iubitorii de lectură care se pregătesc să treacă pragul BNR trebuie să știe că își pot face legitimație gratuit, la fața locului, doar cu buletinul. De asemenea, nu pot lua cărți acasă, însă au acces la un catalog tradițional până în anul 1995, iar de la această perioadă până în prezent informațiile sunt stocate online și pot fi accesate chiar de acasă, vizitând site-ul oficial www.bibnat.ro.
Iată și câteva date despre noua și moderna clădire a Bibliotecii Naționale a României:
Valoarea contractului: 112.894,627 euro
Volum construit: 395.234,13 mp
Locuri în sălile de cultură: 500
Documente în acces liber la raft: 40.000 de volume
Locuri în Aula: 400
Săli de conferințe: 3
Săli de lectură specializate: 14.000 mp
Depozitare: 35.000 mp
Birouri: 8.000 mp
Spații tehnice, spații expoziționale, cafenea, restaurant, librărie, anticariat, spații multimedia și de socializare.
Pentru mai multe amănunte despre Biblioteca Națională a României, inclusiv programul complet al acestor zile festive, vizitați www.bibnat.ro.
Autor: Florin Tulbure, B1.ro