Principalele hoteluri din Botoșani au rămas fără spații de cazare, după ce un număr mare de refugiați din Ucraina a sosit în România. Cei mai mulți dintre cetățenii care au sosit din țara vecină au intrat în România joi, prin Vama Siret.
Sute de cetățeni ucraineni au părăsit țara, fugind din calea războiului, după invazia Rusiei din data de 24 februarie 2022. Refugiații au mers către țările vecine precum Polonia, România și Republica Moldova.
Sute de familii din Ucraina au fugit cu mașinile proprii din țară și s-au refugiat în România, căutând cazare în hotelurile din Botoșani.
„La noi s-au cazat peste 30 de persoane din Ucraina. Fişele de cazare au fost completate în limba engleză, pentru că probabil nu ştiu limba română. Noi în acest moment nu mai avem camere libere”, a povestit recepționera unui hotel, pentru Agerpres.
Mulți dintre ei ar proveni din zona capitalei Kiev și nu figurează ca refugiați, ei având în țara noastră statutul de turiști. Autoritățile române au declarat, în cursul acestei săptămâni, că pot fi primiți până la 500.000 de refugiați pe teritoriul țării noastre.
Comitetul Național Pentru Situații de Urgență a decis ridicarea măsurii de carantinare pentru cetățenii care sosesc în România din Ucraina, în contextul războiului din țara vecină.
Totodată, măsura se aplică atât refugiaților care sosesc direct din Ucraina în România, cât și persoanelor care ajung în țara noastră tranzitând Republica Moldova.
„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică și completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova”, trasmite Comiteul Național pentru Situații de Urgență.
Prefectul județului Maramureș a vorbit, la B1 TV, despre măsurile care s-au aplicat în județ pentru refugiații ce vin din Ucraina în România. Acesta spune că momentan nimeni nu a cerut refugiu în țara noastră, cei mai mulți dintre cetățeni având deja cazare în hoteluri sau urmând să fie găzduiți de familie ori de prieteni.
Poliția de Frontieră din Maramureș a anunțat că joi, prin PTF din județ au trecut cu 15 – 20% mai mulți ucraineni ca în mod obișnuit.
„În această dimineața, traficul la granița cu Ucraina a revenit la normal, nu mai sunt aglomerări (…) Au fost azi noapte, până la o anumită ora, dar apoi s-a stabilizat.
În acest moment nu avem persoane care au solicitat statutul de refugiați, sunt doar ucrainieni care au cunoștințe sau rude pe partea romanească. S-au cazat, stau la hoteluri, deci deocamdată situația este sub control.
Avem pregătită, pentru o eventuală situație, o tabără mobilă. Împreună cu colegii de la ISU, unde avem tot ce au nevoie de la partea de igienă și alimentație, după care în aceste spații vor rămâne o perioadă de timp, după care ei vor fi relocați (…) A crescut numărul ucrainienilor care au intrat pe teritoriul României prin Maramureș”, a declarat prefectul județului Maramureș, pentru B1 TV.