Cazurile grave de COVID-19 vor fi descoperite prin analiză CT. Streinu-Cercel: Dacă apare imaginea unui plămân pestriț, e semn de leziune severă cauzată de coronavirus (VIDEO)
Două softuri vor permite computerelor tomograf de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și Complexul Multifuncțional Caraiman să observe dacă pacienții confirmați cu COVID-19 au sau nu „plămânul pestriț”, acea imagine care indică o leziune pulmonară severă cauzată de infecția cu SARS-CoV-2.
Cazurile grave de COVID-19, descoperite prin analiză CT
„Este vorba de un soft care predictează leziunea pulomnară de tip Covid-19, la pacientul care este afectat de SARS-CoV-2. Vom ști încotro va merge”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Spitalul Matei Balș.
Întrebat dacă pacientul aparatul confirmă infecția, el a explicat: „Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămânul petriț, sau mozaic. Acea imagine e caracteristică. Dacă n-are acea imagine, atunci prognosticul pacientului este net mai bun. Dacă are acea imagine, știm unde să-l ducem, într-o altă secție, astfel încât să îi acordăm încă de la început sprijinul de care are nevoie ca să n-ajungă să facă leziuni severe”.
Adrian Streinu-Cercel a adăugat că „toți pacienții care vor trece prin tomograf sunt deja diagnosticați”. Referitor la posibilitatea de a mai cumpăra un aparat asemănător, Andrei Tudorache, primarul Sectorului 1 din Capitală, a răspuns: „Nu, este deja la Centrul Medical Caraiman, se montează în momentul de față. A fost cumpărat acum șase luni, dar avem pentru el și acest soft, că de fapt problema e softul. Vor fi două softuri în România, cel de la Balș și cel de la Centrul Medical Caraiman sau la alte primării, dacă vor achiziționa astfel de aparate”.
Edilul a mai precizat că softul a costat „puțin sub un milion de euro”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
România, peste 14.000 de cazuri de COVID-19 și 876 de decese
Cel mai recent bilanț arată că autoritățile române au diagnosticat peste 14.000 de persoane cu COVID-19, dintre care 270 reprezintă cazuri noi. Grupul de Comunicare Strategică preciza, miercuri, ora 13, că 244 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară, în timp ce alți 244 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Până la acel moment, la nivel național fuseseră prelucrate mai bine de 217.000 de teste pentru coronavirusul SARS-CoV-2.
Între timp, joi, autoritățile au anunțat că România a ajuns la 876 de decese legate de cazurile de COVID-19. Printre cele 12 victime raportate în această zi se numără și un cetățean bulgar, șofer de tir, care a acuzat stări de rău pe raza județului Arad, unde avea să și moară.