Primul transplant de ochi din lume funcționează foarte bine: Veteranul american care a beneficiat de el face progrese „incredibile”

Primul transplant de ochi din lume funcționează foarte bine: Veteranul american care a beneficiat de el face progrese „incredibile”
Foto simbol: Pixabay

Un veteran militar american care a primit primul transplant de ochi întreg din lume a făcut progrese semnificative un an mai târziu și și-a putut relua viața normală, spun cercetătorii.

Cercetătorii sunt „cu adevărat uimiți” de recuperarea bărbatului

Aaron James, în vârstă de 46 de ani, a primit și un transplant de față parțial rar. Și-a pierdut cea mai mare parte a feței într-un accident în 2021, în timp ce lucra, arată BBC.

Ochiul care i-a fost donat și-a menținut până acum presiunea și fluxul sanguin normal și și-a păstrat dimensiunea, spre deosebire de ochii transplantați la animale, care se micșorează adesea după transplanturi, au spus cercetătorii de la NYU Langone Health într-un nou studiu.
James nu și-a recăpătat vederea cu acel ochi, dar cercetătorii speră că în cele din urmă ar putea să vadă din nou.

Ei au spus că au fost „cu adevărat uimiți” de recuperarea bărbatului.
„Rezultatele pe care le vedem după această procedură sunt destul de incredibile și ar putea deschide calea pentru noi protocoale clinice și ar putea inspira cercetări suplimentare asupra transplanturilor complexe care implică organe senzoriale critice”, a spus dr. Vaidehi Dedania, oftalmologul lui James.

Autorii studiului au spus că un test numit electroretinografie – care măsoară răspunsul electric al retinei la lumină – a arătat că celulele nervoase sensibile la lumină din ochi, au supraviețuit transplantului.

„Acest răspuns electric transformă lumina în semnale pe care creierul le-ar putea interpreta în cele din urmă pentru viziune, dând speranță pentru viitorul transplanturilor de ochi întregi cu scopul de a restabili vederea”, au spus cercetătorii.
Înrudit

Urmăriți B1TV.ro și pe
`