Ionel Sărac este numele primul țigan din România care a depus cerere să primească azil în India. Motivele sale sunt cel puțin ciudate. El a fost condamnat recent la instanța de fond pentru avocatură clandestină și înșelăciune, dar achitat definitiv la instanța de apel, și în ciuda faptului că a scăpat nevinovat vrea să părăsească România.
În cererea de repatriere, Ionel Sărac scrie că a auzit cu bucurie declarația ministrului de Externe al Indiei, Sushma Swaraj, de la un congres internațional al țiganilor, prin care îi cheamă pe toți țiganii acasă, și că autoritățile române l-au tot șicanat din cauza apartanenței lui la etnia țigănească: "Vă aduc la cunoștință cu sinceritate că, într-o dimineață, văzând știrea transmisă de dvs. pe un post TV, știre constând în aceea că indienii ne vor în țara mumă pe țiganii de pe întregul mapamond, mi-au curs în mod involuntar lacrimile de bucurie".
Ionel Sărac are 58 de ani și așteaptă acum un răspuns de la Ambasada Indiei. Cunoscut pe holurile instanțelor sub numele de ”avocatul țiganilor”, Ionel Sărac este un personaj pitoresc. El iese în evidență prin costumele stridente pe care le îmbracă sau prin pantofii care imită pielea de tigru sau de leopard. A ajuns și personaj principal al unui roman de ficțiune scris de judecătorul clujean Lucian Cristea, conform stiridecluj.ro.
Ionel Sărac nu este avocat în puterea cuvântului, ci reprezentat legal, astfel că se ocupă numai de înaintări de cereri, depuni de concluzii și solicitări de probe în instanță. Acesta este student în anul 3 la Istorie și student în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul UBB, după cum rezultă din carnetul de student. Primul an l-a făcut între 2003- 2004, iar al doilea, între 2010-2011, dar nu știe când va termina cursurile.
Sărac a fost învățat de mic că țiganii din România provin din Nord-Vestul Indiei, din ținuturile Tarhii și Malabah. Apoi, la Facultatea de Istorie, Sărac s-a documentat mai mult și a ajuns la concluzia că are perfectă dreptate. ”Voi lucra pentru țiganii din India și, implicit, pentru populația autohtonă a Indiei până la adânci senectuți și chiar până la moarte, dacă va fi cazul chiar fără remunerație. Doresc să lucrez scrib – să scriu acte în registrul de evidență, să fac consiliere juridică sau socială și să întocmesc acte de stare civilă pe teritoriul Indiei”, a mai scris el în cererea către Ambasada Indiei.