Magistraţii Curţii Supreme iau în discuţie miercuri primul termen în dosarul ”Gala Bute”, după ce cauza a fost trimisă în judecată. Astfel, judecătorii vor decide dacă măsurile preventive ale inculpaţilor vor fi sau nu prelungite, informează B1 TV. Elena Udrea, Rudel Oreja şi Tudor Breazu sunt arestaţi preventiv în timp ce ceilalţi inculpaţi beneficiază de măsuri mai blânde. Între timp, fostul ministru al turismului s-a mai ales cu un dosar penal, disjuns din „Gala Bute”. DNA o mai acuză astfel pe Udrea de spălare de bani şi folosirea influenţei în scopul obținerii de foloase necuvenite, cele despre care se spune ar avea legătură cu finanțarea PDL.
Procurorii spun că Elena Udrea ar fi achiziționat în anul 2012 o geantă al cărei preț se situa între 50.000 și 100.000 de dolari.
”Din mesajele de poştă electronică şi din declaraţiile inculpaţilor rezultă că în luna februarie 2012 Udrea Elena Gabriela a achiziţionat prin intermediul lui Topoliceanu Ana Maria o geantă Hermes Birkin Crocodile, al cărei preţ variază potrivit datelor existente pe site-ul ebay.com între 50.000 şi 100.000 USD. Plata preţului s-a realizat în numerar, în condiţiile în care provenienţa sumei nu poate fi identificată în extrasele de cont bancar ale inculpatei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
În documentul DNA apare şi numele fostului premier Emil Boc.
”Mesajul mail trimis de martorul Cosmin Dragomir lui Breazu Tudor la data de 29.02.2012 cu conţinutul: «Aşa cum am discutat ieri, îţi trimit situaţia plăţilor către mine. BUTE – total de plată 11.251 euro – adică 9.073 euro +TVA. CONGRES BOC – total de plată 5.239 euro – adică 4.225 euro+TVA Total de încasat: 16.490 euro»”, se mai arată în rechizitoriu.
Totodată, fostul ministru este anchetat de către DNA într-un nou dosar penal, iar de această dată, procurorii anticorupție verifică posibila finanţare ilegală a campaniilor electorale ale PDL, prin intermediul deputatului. Procurorii suspectează că în conturile democrat-liberalilor au ajuns sume din mită oferită de diverşi oameni de afaceri în dosarul ”Gala Bute”. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că acest dosar a fost disjuns din cel referitor la organizarea Galei Bute, trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie, după ce ancheta a fost finalizată. În dosarul Gala Bute însă, Elena Udrea e acuzată de procurori că ar fi coordonat un sistem prin care apropiaţii săi au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul Turismului.
Echipa de comunicare a Elenei Udrea a transmis că, odată cu această trimitere în judecată, fostul ministru ar trebui să fie cercetat în libertate.
”Odată cu trimiterea în instanţă a dosarului, faza de urmărire penală s-a încheiat şi arestul preventiv nu mai este necesar, pentru că, evident, Elena Udrea nu mai poate influenţa ancheta penală sau probele deja adunate de procurori. De aceea, o decizie firească ar fi eliberarea sa la sfârşitul acestei săptămâni, când expiră mandatul de arest preventiv. Acum că dosarul este trimis în instanţă, toată lumea se va putea convinge de faptul că susţinerile Elenei Udrea şi ale avocaţilor săi au fost reale şi nu există probe împotriva fostului ministru”, a transmis echipa de comunicare a fostului ministru.