Virgil Măgureanu, șeful Serviciului Român de informații între 1990 și 1997, este sceptic vizavi de rolul jucat de NATO în securitatea țării noastre. Printre altele, primul director al contraspionajului din România postdecembristă reclamă că militarii români participă „la războaie care nu sunt războaiele noastre” datorită apartenenței la Alianța Nord-Atlantică.
„Știți, mă mănâncă limba să vă spun ceva. Există un profesor american, foarte critic la adresa administrației de la Washington, Naom Chomsky, care spunea, între altele, într-o carte apărută destul de recent, că extinderea NATO și avansul ei spre Est ar fi o greșeală geopolitică de rang major.
Noi toți credem că NATO reprezintă o mare șansă pentru România. Rămâne de văzut însă în ce măsură. Câtă securitate ne dă nouă NATO sau câtă trebuie să asigurăm noi flancului acesta estic în poziția geopolitică în care ne aflăm. La noi se consideră acest lucru o chestiune de la sine înțeleasă, și anume, faptul că NATO – nu vorbim de UE, vorbim de NATO ca pact militar – că NATO este o mare realizare pentru noi.
Eu știu? Participăm la războaie care nu sunt războaiele noastre, ne implicăm cu vieți omenești, cu cei mai buni dintre combatanții noștri în războaie în care este prezentă această măreață alianță NATO ș.a.m.d.”, a declarat Virgil Măgureanu, potrivit romania.europalibera.org.
După ce reporterul Europa Liberă i-a reamintit că „România primește o umbrelă de securitate cum n-a mai avut niciodată în istoria ei”, cu dotări în materie de apărare precum scutul antirachetă de la Deveselu, Virgil Măgureanu a adăugat: „Știm, știm toate acestea. Noi n-avem decât să aplicăm strategia englezească: să așteptăm ca să vedem ce se întâmplă. Dacă e adevărat, așa cum spuneți, că noi primim o umbrelă de securitate cum n-am avut, să vedem!”,potrivit romania.europalibera.org.
Mai mult decât atât, primul director SRI de după Revoluție a mai sugerat că scutul antirachetă de la Deveselu ne-ar putea aduce „într-o stare de conflict acut”.
„Și să dea Dumnezeu să n-ajungem niciodată în stare de conflict acut pe seama celor întâmplate, inclusiv din cauza scutului. (…) Eu nu mă refer decât la vecinii noștri care se simt amenințați…”, a afirmat acesta,potrivit romania.europalibera.org.
Întrebat dacă unul dintre vecinii în cauză este Rusia, stat care a condamnat în mod repetat extinderea NATO și, în special, amplasarea scutului antirachetă pe frontiera estică a Alianței, Virgil Măgureanu a răspuns: „Exact. Relațiile cu ei, din acest punct de vedere, ne apar ca fiind tensionate în mod artificial. Dacă vom avea sau nu un folos de pe urma faptului că avem acel scut – urmează să vedem pe pielea noastră”,potrivit romania.europalibera.org.