Primul satelit din lume realizat din lemn a fost lansat în spațiu: Cercetătorii vor să știe dacă materialul rezistă într-o altă atmosferă decât cea a Pământului

Publicat: 05 11. 2024, 19:33
Sursa Foto: NASA

Primul satelit din lume cu pereții construiți din lemn a fost lansat în spațiu pentru a testa posibilitatea ca lemnul, ca material de construcție regenerabil, ar putea fi utilizat în explorarea viitoare a unor destinații precum Luna și Marte, anunță BBC.

Panourile satelitului sunt realizate din lemn de magnoliu

Realizat de cercetători din Japonia, micul satelit care cântărește doar 900 g se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională într-o misiune SpaceX. Apoi va fi eliberat pe orbită deasupra Pământului.

Numit LignoSat, după cuvântul latin care înseamnă lemn, panourile sale au fost construite dintr-un tip de arbore de magnolie, folosind o tehnică tradițională fără șuruburi sau lipici.

Cercetătorii de la Universitatea Kyoto care l-au dezvoltat speră că ar putea fi posibilă în viitor înlocuirea unor metale folosite în explorarea spațiului cu lemnul.

„Lemnul este mai durabil în spațiu decât pe Pământ, deoarece nu există apă sau oxigen care să-l putrezească sau să-l incendieze”, a declarat Koji Murata, profesor de științe forestiere de la Kyoto, agenției de presă.

„Avioanele de la începutul anilor 1900 erau făcute din lemn”, a spus profesorul Murata. „Ar trebui să fie fezabil și un satelit din lemn”.
Dacă într-o zi ar putea fi plantați copaci pe Lună sau pe Marte, lemnul ar putea oferi și material pentru coloniile din spațiu în viitor, speră cercetătorii.

Alături de panourile sale din lemn, LignoSat încorporează și structuri tradiționale din aluminiu și componente electronice. Are senzori la bord pentru a monitoriza modul în care lemnul său reacționează la mediul extrem al spațiului în timpul celor șase luni în care va orbita Pământul.

Satelitul este alimentat de panouri solare

Satelitul este alimentat de panouri solare și are senzori pentru a monitoriza modul în care lemnul rezistă la condiții extreme din spațiu
Dr. Simeon Barber, cercetător spațial la Universitatea Open din Marea Britanie, a declarat: „Trebuie să fim clari că acesta nu este un satelit complet realizat din lemn… dar premisa de bază din spatele ideii este cu adevărat interesantă.

„Din punct de vedere al durabilității, lemnul este un material care poate fi cultivat și, prin urmare, este regenerabil”, a declarat el pentru BBC.

„Ideea că s-ar putea să crești lemn pe o altă planetă pentru a te ajuta să explorezi spațiul sau să faci adăposturi – exploratorii au folosit întotdeauna lemnul pentru a face adăposturi atunci când au plecat pe un ținut nou.”

Dr. Barber a spus că nu este prima dată când lemnul a fost folosit pe nave spațiale.

„Folosim lemn – plută – la învelișul exterior al navelor spațiale pentru a le ajuta să supraviețuiască reintrării în atmosfera Pământului”.

Astronauții lunari ruși și sovietici au folosit plută pentru a ajuta roverul să aibă aderență pentru suprafață, a adăugat el.

„Nu este nimic în neregulă în a folosi lemnul în spațiu – este folosirea materialului potrivit pentru sarcina potrivită.” El a subliniat că lemnul are proprietăți greu de controlat.

„Deci, din punct de vedere ingineresc, este un material cu care e destul de dificil de lucrat… Cred că lemnul va avea întotdeauna o problemă pentru construcția unor structuri critice, cum ar fi părți ale navelor spațiale care au nevoie de rezistență”.

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto speră că utilizarea lemnului în fabricarea navelor spațiale ar putea fi, de asemenea, mult mai puțin poluantă decât cea a metalului.

Dr. Barber a recunoscut că industria spațială se află sub o presiune din ce în ce mai mare din cauza cantității de poluare pe care o produce în atmosferă, dar e destul de sceptic că folosirea navelor spațiale din lemn ar putea schimba asta.