Primul satelit din lemn din întreaga lume a fost construit de cercetătorii japonezi

Publicat: 29 05. 2024, 14:06
Primul satelit din lemn din întreaga lume a fost construit de cercetătorii japonezi, sursă foto: captură YT

Primul satelit din lemn a fost construit de cercetători japonezi care au spus că invenția lor minusculă în formă de cub va fi transportată în spațiu cu o rachetă SpaceX în septembrie, anunță CBS.

Satelitul, realizat din lemn de magnolie și numit LignoSat, agenției spațiale JAXA

Fiecare parte a satelitului experimental dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto și compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry măsoară patru inci – adică 10,3 centimetri.

Creatorii se așteaptă ca materialul din lemn să ardă complet atunci când dispozitivul va reintra în atmosferă – oferind astfel o modalitate de a evita crearea de particule de metal atunci când un satelit retras se întoarce pe Pământ.

Particulele de metal ar putea avea un impact negativ asupra mediului și telecomunicațiilor, au spus dezvoltatorii în timp ce au anunțat finalizarea satelitului marți.

Primul satelit din lemn, numit LignoSat, dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto și compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry, a fost prezentat în timpul unei conferințe de presă la Universitatea Kyoto din Kyoto, Japonia, pe 28 mai 2024.

Sateliții din lemn ar putea deveni ceva normal

„Sateliții care nu sunt fabricați din metal ar trebui să devină ceva normal”, a declarat Takao Doi, astronaut și profesor special la Universitatea din Kyoto, într-o conferință de presă.

Dezvoltatorii plănuiesc să predea satelitul, realizat din lemn de magnolie și numit LignoSat, agenției spațiale JAXA săptămâna viitoare.
Acesta va fi trimis în spațiu cu o rachetă SpaceX de la Centrul Spațial Kennedy în septembrie, cu destinația Stației Spațiale Internaționale (ISS), au spus aceștia.

De acolo, satelitul va fi eliberat din modulul experimental ISS japonez pentru a-și testa rezistența și durabilitatea.
„Datele vor fi trimise de la satelit cercetătorilor care pot verifica semnele de tensiune și dacă satelitul poate rezista la schimbări uriașe de temperatură”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Sumitomo Forestry pentru AFP.

Tot marți, o rachetă care transporta un alt satelit sofisticat – o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA) și JAXA – a decolat din California într-o misiune de investigare a rolului pe care l-ar putea juca norii în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Satelitul EarthCARE va orbita la aproape 250 de mile deasupra Pământului timp de trei ani.