Primul român cu coronavirus care va beneficia de tratamentul cu plasmă

Primul român cu coronavirus care va beneficia de tratamentul cu plasmă

Prima pungă cu plasmă donată de un pacient vindecat de coronavirus va fi administrată unui bolnav în stare critică, internat la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Deocamdată, acesta este singurul loc din ţară unde aparatul de plasmafereză este funcţional şi poate prelucra sângele cu anticorpi pentru COVID-19.

Donatorii sunt şapte români care au învins Sars-Cov-2, informează site-ul stirileprotv.ro. Unul dintre aceştia este Andrei Tănase, un tânăr de 33 de ani care a sunat la Institut și a cerut să fie înscris pe lista de donatori după ce s-a vindecat de coronavirus (COVID-19).

Andrei a fost pacientul cu numărul 300. El a contactat boala într-o vacanță de schi din Franța, iar după două zile de la întoarcerea în ţară a avut apărut primele simptome. După ce a fost diagnosticat cu coronavirus, timp de opt zile a stat într-un salon de la Spitalul Victor Babeș.

“Practic un donator poate salva trei vieți e foarte simplu nu e absolut deloc dureros și chiar contează pentru oamenii care au nevoie de un tratament acestă plasmă ar putea fi singura șansă să se însănătoșească”, spune Andrei Tănase.

Plasma autoimună

Tratamentul s-a dovedit eficient în mai multe unităţi medicale din întreaga lume, care raportează zilnic cazuri grave vindecate prin această procedură. Primele terapii cu plasmă convalescentă (hiperimună) au fost administrate de medicii chinezi, apoi de cei israelieni, germani şi americani.

Potrivit cadrelor medicale, fiecare pacient vindecat deCOVID-19poate furniza 600 de mililitri de plasmă autoimună, momentul oportun pentru o astfel de recoltare fiind la 14 zile după vindecare când anticorpii s-ar afla în formă maximă.

În România sunt peste 4000 de vindecați, iar cei care nu au alte afecțiuni pot deveni salvatorii altor pacienți aflați acum pe patul de spital. Procedura de înscriere e simplă și se poate face online pe site-ul covidplasma.ro ori sunând la centrele de transfuzie.

Persoanele asimptomatice confirmate prin teste de laborator pot dona și ele plasmă la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei.

Donarea se face pe bază de voluntariat şi numai după testarea sângelui care arată nu numai prezenţa anticorpilor în organism, dar şi lipsa altor boli ce ar face donarea imposibilă.

Cifrele pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, 327 de noi cazuri de îmbolnăvire cuCOVID-19 în ultimele 24 de ore. Bilanțul României a ajuns la 12.567, dintre care 4.328 au fost declarate vindecate și externate, iar peste 700 au decedat.

De la izbucnirea pandemiei, la nivel mondial, peste 3,3 milioane de oameni au fost contaminați, iar peste 234.000 au și murit. Alți aproape 60.000 sunt în stare gravă. Pe de altă parte, mai bine de un milion de oameni s-au vindecat. În continuare, situația cea mai gravă se înregistrează în Statele Unite. Acolo s-au îmbolnăvit peste un milion de oameni, iar aproape 64.000 au decedat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`