Primul caz de variola maimuței (mpox), varianta mai contagioasă, a fost detectat în Marea Britanie

Publicat: 30 10. 2024, 19:12
14 August 2024, Paraguay, Asunción: World Health Organization (WHO) logo is displayed on a smartphone in front of visual representation of test tubes labeled 'mpox'. WHO on 14 August 'has determined that the upsurge of mpox in the Democratic Republic of the Congo (DRC) and a growing number of countries in Africa constitutes a public health emergency of international concern (PHEIC) under the International Health Regulations (2005) (IHR).' Photo: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/dpa

Un singur caz de mpox – cunoscut anterior sub numele de variola maimuței – legat de recentul focar din anumite părți ale Africii, a fost detectat în Marea Britanie. Face parte din focarul Clade 1b, care pare să se răspândească mai ușor în rândul oamenilor, anunță BBC.

Mpox a fost declarată urgență globală de sănătate de către Organizația Mondială a Sănătății

Pacientul din Marea Britanie fusese recent în vacanță în cel puțin una dintre țările afectate din Africa și a început să i se facă rău la 24 de ore după ce s-a întors cu avionul acasă.

Pacientul a dezvoltat simptome asemănătoare gripei pe 22 octombrie și o erupție cutanată două zile mai târziu.
O erupție cutanată mpox de leziuni pline de puroi poate dura până la o lună. Alte simptome includ febră, dureri de cap și energie scăzută.
Pacientul infectat din Marea Britanie este tratat la unitatea specializată în boli infecțioase cu consecințe mari a Spitalului Royal Free din Londra.

Testele de laborator au confirmat că infecția este Clade 1b. Această formă a virusului a cauzat îngrijorări tot mai mari. Se pare că se poate răspândi mai ușor de la o persoană la alta prin contact fizic apropiat, inclusiv prin sex.

Nu se știe foarte clar câte persoane sunt infectate cu mpox

În Africa, Republica Democrată Congo, Kenya, Burundi și Rwanda au fost raportate cazuri de mpox Clade 1b anul acesta.
Ruda sa apropiată Clade 1a este în mare măsură legată de expunerea la animale infectate.

Clada 1b pare a fi mai ușor de tratat decât 1a, deși este dificil de știut cu siguranță, deoarece cifrele precise privind numărul exact de persoane infectate sunt greu de stabilit.

Contactele apropiate ale pacientului, printre care se numără colegii de apartament, sunt ținute sub observație.
„Este pentru prima dată când detectăm acest clad de mpox în Marea Britanie, deși alte cazuri au fost confirmate în străinătate”, a declarat profesorul Susan Hopkins, consilier medical șef la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA).

Ea a spus: „Riscul pentru populația Regatului Unit rămâne scăzut și lucrăm rapid pentru a urmări contactele apropiate și a reduce riscul oricărei potențiale răspândiri”. Suedia, India și Germania au detectat toate cazurile acestei tulpini de mpox legate de călătoriile în țările afectate.