Primii gândaci sihastru din România care poartă emițătoare radio sunt furnizori de date despre climă și poluare

Primii gândaci sihastru din România care poartă emițătoare radio sunt furnizori de date despre climă și poluare
Pentru a nu afecta comportamentul și deplasările speciei emițătoarele au fost montante doar pe indivizi cu o greutate de peste 1.5g (emițătorul reprezintă cel mult 10% din greutatea individului), sursă foto: Facebook Life Rosalia

În vederea documentării deplasării și selecției habitatelor speciei prioritare Osmoderma eremita, echipa Life Rosalia a montat 20 de emițătoare VHF pe insectele aparținând acestei specii și care se află în Munții Vrancei.

Insectele saproxilice sunt sensibile la schimbările de mediu, cum ar fi poluarea, defrișarea și schimbările climatice

Pentru a nu afecta comportamentul și deplasările speciei emițătoarele au fost montante doar pe indivizi cu o greutate de peste 1.5g (emițătorul reprezintă cel mult 10% din greutatea individului).

Gândacii sihastru oferă indicatori ai stării de sănătate a ecosistemelor: Insectele saproxilice sunt sensibile la schimbările de mediu, cum ar fi poluarea, defrișarea și schimbările climatice.

Prin urmare, monitorizarea lor poate oferi informații valoroase despre starea de sănătate a ecosistemelor.

Ei colectează date și despre impactul activităților umane: Insectele saproxilice sunt adesea afectate de activitățile umane, cum ar fi defrișarea și urbanizarea.

Monitorizarea lor poate ajuta la evaluarea impactului acestor activități asupra ecosistemelor și la identificarea măsurilor de protecție și conservare a insectelor saproxilice și a habitatelor lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`