Prima scanare digitală în mărime naturală a Titanicului, care se află la 3.800 de metri adâncime în Atlantic, a fost creată cu ajutorul cartografiei de mare adâncime.
Se speră că acest lucru va arunca o nouă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat exact cu pachebotul, care s-a scufundat în 1912.
Peste 1.500 de persoane au murit când nava a lovit un iceberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York.
„Există încă întrebări, întrebări de bază, la care trebuie să se răspundă în legătură cu nava”, a declarat pentru BBC News Parks Stephenson, un analist al Titanicului.
El a spus că noile imagini reprezintă „unul dintre primii pași importanți pentru a desluși povestea Titanicului în funcție de dovezi – și nu de speculații”.
Titanicul a fost explorat de mai multe ori de când epava a fost descoperită în 1985. Dar este atât de mare încâtcamerele nu ne pot arăta decât instantanee interesante ale navei – niciodată întregul vas.
Noua scanare surprinde epava în întregime, dezvăluind o imagine completă a Titanicului. Acesta este împărțit în două părți, cu prova și pupa separate de aproximativ 800 m.
Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022 de Magellan Ltd, o companie de cartografiere de mare adâncime, și de Atlantic Productions, care realizează un documentar despre acest proiect.
Submersibilele, controlate de la distanță de o echipă aflată la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore pentru a cerceta lungimea și lățimea epavei. Au realizat peste 700.000 de imagini din toate unghiurile, creând o reconstrucție 3D exactă.
În grămada de resturi din jur, sunt împrăștiate obiecte, inclusiv obiecte metalice ornamentate de pe navă, statui și sticle de șampanie nedeschise. Există, de asemenea, bunuri personale, inclusiv zeci de pantofi care se odihnesc pe sedimente.
Parks Stephenson, care a studiat Titanicul timp de mulți ani, a declarat că a fost „uluit” când a văzut pentru prima dată scanările.
El a spus că studierea scanărilor ar putea oferi noi informații despre ceea ce s-a întâmplat cu Titanicul în acea noapte fatidică din 1912.
„Nu înțelegem cu adevărat caracterul coliziunii cu aisbergul. Nici măcar nu știm dacă l-a lovit pe partea de tribord, așa cum se arată în toate filmele”, a explicat el.