Primele norme ale UE cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor, aprobate de Parlamentul European. Ce include noua legislație
Primele norme ale UE cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor au fost adoptate miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul European. Scopul normelor este de a preveni violența de gen și să protejeze victimele, în special femeile și victimele violenței domestice, scrie Agerpres.
Ce include noua legislație aprobată de Parlamentul European
Eurodeputații au aprobat primele norme cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice cu 522 voturi pentru, 27 împotrivă și 72 de abțineri.
Datorită noilor norme ale UE, victimele vor avea parte de o asistență mai bună, dar și de măsuri de prevenire a violului. De asemenea, noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor și căsătoria forțată și includ orientări specifice pentru infracţiunile comise online, printre care divulgarea informaţiilor private şi exhibiţionismul cibernetic (cyber-flashing).
Legislația va include și o listă a circumstanțelor agravante pentru infracţiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracţiunile împotriva personalităţilor publice, a jurnaliştilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Pe lista circumstanţelor agravante se află şi intenţia de a pedepsi victimele în funcţie de sexul lor, orientarea sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice, precum şi dorinţa făptuitorului de a-şi menţine sau recăpăta „onoarea”.
Siguranţa şi starea de bine a victimelor trebuie să aibă prioritate
Autoritățile din statele membre vor avea mai multe obligații în materie de raportare și de colectare a probelor, iar victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, printre care și la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
„Astăzi, Parlamentul a făcut primii paşi pentru a transforma Europa în primul continent din lume care pune capăt violenţei împotriva femeilor. Acesta este un act legislativ amplu care va preveni violenţa împotriva femeilor, va proteja victimele şi va urmări penal autorii, asigurând astfel o abordare holistică a combaterii acestor infracţiuni atroce. Nu poate exista egalitate fără eradicarea violenţei împotriva femeilor. Trebuie să ne asigurăm că nu poate exista impunitate pentru cei care comit astfel de infracţiuni”, a declarat co-raportoarea din partea Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, Frances Fitzgerald.
„Această directivă revoluţionară întruchipează angajamentul nostru ferm de a consolida drepturile femeilor şi de a salva vieţi. Pe măsură ce avansăm, să ne amintim acest moment ca un prim pas istoric pentru a consolida drepturile femeilor şi a deschide drumul către un viitor în care fiecare femeie să poată trăi fără frică şi fără opresiune. Aceasta este o victorie pentru justiţie şi egalitate în întreaga Uniune Europeană”, a declarat co-raportoarea din partea Comisiei pentru libertăți civile, Evin Incir.
Potrivit unui comunicat, normele aprobate vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre au la dispoziție trei ani pentru a pune în aplicare dispozițiile.