Primele două decese cauzate de gripă în acest sezon: O tânără de 25 de ani, fără alte boli, și o femeie de 50 de ani, care avea și alte afecțiuni

Publicat: 05 01. 2023, 17:09
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, primele două decese cauzate de gripă în acest sezon. Este vorba despre două femei de 25, respectiv 50 de ani. Prima nu avea alte afecțiuni preexistente. Niciuna nu era vaccinată antigripal.

Amintim că Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, nu a declarat azi epidemie de gripă în România, pentru a nu fi introduse restricții, dar a făcut o serie de recoamndări către populație.

Gripa a făcut deja două victime în România

Prima victimă a gripei este o femeie de 25 de ani din București. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, și nu avea alte boli.

A doua victimă e o femeie de 50 de ani, tot din Capitală, care avea și alte afecțiuni. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Niciuna dintre ele nu era vaccinată împotriva gripei.

INSP a mai transmis că în săptămâna 21 decembrie – 1 ianuarie au fost peste 74.000 de cazuri de infecții respiratorii. A fost a treia săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.

Dat fiind că au trecut trei săptămâni la rând epidemice, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, a mai precizat INSP.

De asemenea, au fost raportate la nivel național 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

Cele mai multe au fost înregistrate în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

Alexandru Rafila nu a declarat epidemie de gripă în România

Totuși, ministrul Sănătății nu a declarat epidemia de gripă. Alexandru Rafila a susținut că asta ar fi însemna să impună și restricții. În schimb, el va emite o instrucțiune privind „starea de alertă epidemică”.

Măsurile recomandate la nivelul populației generale:

  • Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului
  • Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili dacă indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • Continuarea vaccinării antigripale