Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment

Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
Mai mulți muncitori străini, prinși sub un mal de pământ la Biblioteca Națională / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În cazul accidentului de luni din București, malurile șantierului nu au fost asigurate corespunzător, a precizat, din primele informații, Constantin Bujor, inspector șef al ITM București.

Acest gest ar fi condus la tragedia petrecută lângă Biblioteca Națională, acolo unde trei persoane au fost rănite și alte cinci au murit, în urma surpării unui mal de pământ.

Un mal de pământ la s-a surpat la Biblioteca Națională din București

În urma accidentului, trei persoane au fost îngropate în pământ până la zona taliei, în timp ce alte două au fost acoperite în totalitate.

Primele trei persoane au fost salvate mai ușor de către pompieri, ele fiind și transportate de urgență la spital, acolo unde au primit îngrijiri medicale.

Celelalte două persoane au fost îngropate în totalitate sub maldărul de pământ, salvatorii gâsindu-le decedate. Unul dintre cei doi muncitori a fost scos după mai bine de 4 ore.

Primele date oficiale ale investigației de la ITM

Constantin Bujor, inspector șef în cadrul ITM București spune că din primele date ar fi fost vorba despre un accident de muncă, cauzat de faptul că pereții șanțului nu au fost securizați.

Mai mult decât atât, el precizează că datele clare cu privire la evenimentul care a avut loc luni în Capitală vor veni pe parcurs, pe măsură ce cazul este anchetat.

Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem aşa – ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului – este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment. Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului”, a precizat Bujor, potrivit G4media.ro.

ITM București, echipă la fața locului pentru a evalua situația

Inspectoratul Teritorial de Muncă București a trimis, luni, o echipă la fața locului pentru a evalua situția, urmând ca în urma anchetelor să se stabilească cu exactitate cauzele producerii tragediei.

Sancţiunile pot fi de natură contravenţională în limita în care se constată că unele elemente nu au fost asigurate. Spre exemplu, pentru această sprijinire de maluri, sancţiunea conform articolului 39, alin. 9, din legea 319/2006 este de la 5.000 lei la 10.000 lei, dar dacă se constată că acest element a condus la aceste urmări grave, sancţiunea poate ajunge şi la o sancţiune de natură penală. Articolul 349 şi respectiv 350 din Noul Cod de Procedură Penală stabileşte aceste elemente de natură penală.

Cercetarea evenimentului se face, conform legii, cel puţin 15 zile lucrătoare de la data producerii, dar în situaţia în care se va solicita de la IML să ni se comunice acel raport medico-legal – şi dacă este necesară vreo expertiză pentru a vedea şi alte elemente, cercetarea poate să dureze mai mult timp: 30, 60 de zile, depinde de documentele care se vor pune la dispoziţie şi de celelalte elemente care au intervenit în producerea evenimentului”, a mai precizat Bujor, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`