Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este umbrită de o nouă neregulă. Deși etapa a doua a procesuluid e imunizare nu a început încă, primarul liberal al localității Alexandru Odobescu din județul Călărași, Niculae Eremia, a sărit rândul și s-a vaccinat deja împotriva COVID-19. Politicianul s-a vaccinat astfel, înaintea cadrelor medicale, aflate în linia întâi în lupta cu pandemia și înaintea categoriilor vulnerabile.
Despre această reușită a scris însuși primarul pe Facebook: RESPONSABILITATE! Prima doza de vaccin.
Contactat de HotNews.ro pentru a explica cum a fost posibil să se vaccineze, în condițiile în care nu face parte din categoriile prevăzite nici în prima, nici în a doua etapă de vaccinare, primarul a susținut că a mers la centrul de vaccinare și a așteptat să vadă dacă rămâne vreo doză.
„A fost programat asistentul medical de la noi să își facă vaccinul. Mi s-a spus că eu nu pot să îl fac acum, că nu mă încadrez, și am zis că dacă există posibilitatea și rămâne vreun vaccin pot să stau să mă vaccineze și pe mine. Și a rămas și m-am vaccinat”, a declarat Eremia.
Niculae Eremia (PNL) este la al cincilea mandat de primar. El a absolvit Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Drept.
A doua etapă din campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 este programată să înceapă în data de 15 ianuarie, însă deja au apărutprimele probleme.Deși municipalitățile au început pregătirile, edilii încă nu știu cine va asigura sursa de finanțare pentru înființarea acestor facilități, care impun crearea unor zone specifice, precum cele de triaj, recepție și așteptare.La Timișoara, unde este prevăzută deschiderea a 17 centre de vaccinare, primarul Dominic Fritz susține că neclaritățile legislative îngreunează procedurile.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat cine intră în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Pe lângă angajații din sectoarele esențiale, în această etapă se vor vaccina și persoanele care suferă de boli cronice.
În cazul lor, medicul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat faptul că programarea persoanelor cu boli cronice se va face prin intermediul medicului de familie, acesta fiind cel care știe cel mai bine istoricul pacientului.
„Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare(…)Programarea în sistemul informatic se va face la persoanele cu boli cronice prin intermediul medicului de familie, care cunoaște istoricul medical al pacientului. În cazul în care persoana respectivă nu are medic de familie se poate programa prin call center sau se poate programa prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială sau prin aparținători.Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.